Chermoula – marokańska marynata

  • wyświetlono: 1239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Chermoula, czyli szarmula to marynata popularna w Maroko i innych krajach Maghrebu. Bardzo świeża, wyrazista i przepięknie pachnąca. Potrafi zaczarować każde warzywo, sałatkę czy zupę. Stosuje się ją głównie do mięs czy ryb, ale świetnie doda smaku również pieczonym lub grillowanym warzywom. Może być stosowana jako dip lub pasta do warzyw, a także do kasz. Każda jej łyżeczka wzbogaca nudne dania i przenosi na moment do orientalnych krajów.

  • 5 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

duży pęczek kolendry
pół pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z jednej cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
150 ml oliwy z oliwek
sól kamienna

Sposób przygotowania przepisu:

Chermoula – marokańska marynata

  • 1. Wszystkie składniki miksuję.
    Przechowuję marynatę w słoiku, w lodówce. Wierzch zalewam dodatkowo oliwą, by nie wysychała.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kolendrakuchnia Maghrebuszarmulakuchnia Maroka

Komentarze

Podobne przepisy

image-0rfetf4

Dodane przez: Gosiek-kuchcik

Marynata do mięs wędzonych

Posiadam własną wędzarnię i często...

marynata na schabowe

Dodane przez: Helena141

Marynata na schabowe

Schabowe smażone z marynaty są...

Marynata do skrzydełek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodowo-ketchupowa marynata do skrzydełek

Ta marynata nadaje skrzydełkom...

image-07r7ps2

Dodane przez: Kaska

MARYNATA MIODOWO-ZIOŁOWA DO GRILA

Bardzo smaczna marynata szczególnie...

Dodane przez: aga86

Marynata do mięska na grilla

Mięso na grilla przyrządzam zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE