Chermoula – marokańska marynata

5 (186 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chermoula, czyli szarmula to marynata popularna w Maroko i innych krajach Maghrebu. Bardzo świeża, wyrazista i przepięknie pachnąca. Potrafi zaczarować każde warzywo, sałatkę czy zupę. Stosuje się ją głównie do mięs czy ryb, ale świetnie doda smaku również pieczonym lub grillowanym warzywom. Może być stosowana jako dip lub pasta do warzyw, a także do kasz. Każda jej łyżeczka wzbogaca nudne dania i przenosi na moment do orientalnych krajów.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży pęczek kolendry
    pół pęczka natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    sok z jednej cytryny
    skórka otarta z połowy cytryny
    150 ml oliwy z oliwek
    sól kamienna
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Chermoula – marokańska marynata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki miksuję.
    Przechowuję marynatę w słoiku, w lodówce. Wierzch zalewam dodatkowo oliwą, by nie wysychała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować