Klasyczna marynata do śledzi

4.3 (189 ocen)

  • 20 min

Przekonałem się, że śledzie marynowane w ten sposób są dużo smaczniejsze niż te pływające w oleju na sklepowych półkach.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1kg solonych filetów śledziowych
    - 1,5l wody
    - 1 szklanka octu octu
    - 2 łyżki oleju
    - 1 cebula
    - 1 marchewka
    - 1 łyżka soli
    - 1 łyżka cukru
    - 6 liści laurowych
    - 6 ziarenek ziela angielskiego
    - 6 ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

4.3 (189 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Klasyczna marynata do śledzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, ocet i olej. Cebulę oraz marchewkę kroimy w krążki i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 3 minuty na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Filety śledziowe płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do słoika i zalewamy wystudzoną marynatą. Śledzie powinny marynować się przez kilka dni w chłodnym miejscu.

Porady

Śledzie można jeść już po trzech dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować