Karkówka z pieczarkami i cebulą to dobre danie obiadowe. Przepis dostałam od znajomej. Dodałam do niego tylko trochę ziół, aby danie było bardziej aromatyczne. Tak przyrządzona karkówka jest bardzo soczysta i mięciutka. Karkówka z pieczarkami najlepiej smakuje podana z puree ziemniaczanym.
3.92 (391 ocen)
Karkówka z pieczarkami i cebulą jest bardzo prosta do zrobienia. Jedyne czego potrzebujemy to trochę cierpliwości – ważne jest, żeby mięso poleżało trochę obtoczone w przyprawach i miało czas przejść ich smakiem. Karkówkę z pieczarkami i cebulą pieczemy w naczyniu żaroodpornym. W sklepach znajdziemy zarówno naczynia żaroodporne wykonane z grubego szkła, jak i ceramiczne. Naczynia ceramiczne mają tę przewagę nad szklanymi, że ładnie prezentują się na stole, więc możemy nie tylko przygotowywać w nich jedzenie, ale i je serwować.
Karkówka z pieczarkami i cebulą w naszym przepisie została doprawiona ziołami: oregano, bazylią i majerankiem. Możecie użyć jednak ziół, które wy szczególnie lubicie, na przykład tymianku czy rozmarynu. Świetnie sprawdzi się też słodka i ostra papryka, a także papryka wędzona, która nada potrawie wyjątkowy aromat.
Karkówka to mięso, które bardzo dobrze łączy się z różnymi warzywami. Jeśli nie przepadacie za pieczarkami, można zastąpić je na przykład drobno pokrojoną papryką. Do takiej potrawki dodajcie jeszcze kiszonego ogórka i apetyczne danie gotowe.
Jak podawać karkówkę z pieczarkami i cebulą? Karkówka świetnie smakuje po prostu z tłuczonymi ziemniakami, ale możecie też zaserwować ją z frytkami, kaszą lub ryżem, a nawet kluskami, takimi jak kopytka czy kluski śląskie. Warto także podać do niej gotowaną fasolkę lub inne warzywa. Możecie również postawić na sałatkę na bazie zielonych liści. Taki odświeżający dodatek dobrze sprawdzi się przy tłustym mięsie. Karkówka z pieczarkami i cebulą będzie smakowała pysznie!
Zobacz też inny przepis na karkówkę!
Komentarze