Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem

  • wyświetlono: 3481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Niezwykle aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej.

Ewelina Marcin
  • 1 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

500g fileta z kurczaka
1,2l bulionu drobiowego
850g pomidorów
100g czerwonej soczewicy
100g ciecierzycy
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki curry
sok i otarta skóra z 1 limonki
1 pęczek kolendry
sól
pieprz
olej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem

  • Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  • 2. Soczewicę również ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  • 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić w grubszą kostkę.
  • Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem4. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć kurkumą, curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem5. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaPomidoryfilet z kurczakaimbircynamonczosnekzupasoczewicacurryczerwona soczewicaobiadszybkasmacznalimonkaOBIADOWAkolendrarozgrzewająca zupakmin rzymskizupa z mięsemzimowaMarokańskaprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

zupa

Dodane przez: anette08

MAROKAŃSKA ZUPA Z MARCHEWKI

Ostrzejsza, kremowa zupa z marchewki...

image-0pl66ly

Dodane przez: codziennikkulinarny

Marokańska zupa dyniowa

Na dziś rozgrzewająca marokańska...

harira

Dodane przez: izaa_a

harira....

o tradycyjna gęsta i pyszna marokańska...

Grusconka

Dodane przez: asiapolak

Gruscok, czyli zupa z gruszek

Grusconka, garus, gruscok, polewka...

zupa

Dodane przez: izaa_a

marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya...

Zupę bardzo szybko się robi jest...

Dodane przez: PolskaGotuje

Oberiba - czyli śląska zupa z kalarepy

Ta zupa to smak mojego dzieciństwa,...