To bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa pomidorowa. Jest sycąca z uwagi na zawartość fasoli i kaszy bulgur. Przy tym jest rozgrzewająca z uwagi na zawartość przypraw.
Marokańska zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładko. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy: kmin, słodką paprykę i kurkumę. Smażymy razem jeszcze 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy bulion, zmiksowane pomidory i fasolę wraz z zawartością puszki. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy suchą kaszę bulgur. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy jeszcze 15 minut. Zupę wyłączamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego
Komentarze