Marokańska zupa pomidorowa

4 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób

To bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa pomidorowa. Jest sycąca z uwagi na zawartość fasoli i kaszy bulgur. Przy tym jest rozgrzewająca z uwagi na zawartość przypraw.

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 2 puszki pomidorów (2x400g),
    • 1 puszka białej fasoli,
    • 100g kaszy bulgur,
    • 1 mała cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 800ml bulionu,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
    • ½ łyżeczki kminu,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Marokańska zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładko. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
    Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy: kmin, słodką paprykę i kurkumę. Smażymy razem jeszcze 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy bulion, zmiksowane pomidory i fasolę wraz z zawartością puszki. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy suchą kaszę bulgur. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy jeszcze 15 minut. Zupę wyłączamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kasza bulgur

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować