Chałki waniliowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam przepis na pyszne i szybkie chałki mocno waniliowe z kruszonką waniliową, u mnie chałki zniknęły jeszcze ciepłe i kubkiem mleczka i dżemem truskawkowym, pyszności, polecam. Moje ciasto wyszło tak żółte a to dzięki jajkom wiejskim takie wypieki na jajkach zawsze się udają i świetnie smakują.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 2 duże chałki:
    6 szklanek mąki
    kostka masła prawdziwego
    niepełna szklanka mleka ciepłego
    14 g drożdży instant suchych
    10 łyżek cukru kryształu
    2 op. cukru waniliowego
    szczypta soli
    4 duże jajka

    Kruszonka:
    3 łyżki mąki
    2 op. cukru waniliowego
    2 łyżki masła

    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałki waniliowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wsypać mąkę oraz suche drożdże, stopione masło, ciepłe mleko, cukier kryształ, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Wymieszać i zarobić gładkie ciasto. Ciasto odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • chałki 2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 6 mniej więcej równych kawałków. Uformować równej długości wałki i zapleść warkocze zawijając końce od spodu. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
  • 3. Gdy chałki troszkę podrosną, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką waniliową. Chałki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślak Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować