Chałki dyniowo - maślane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Piękna puszysta chałka dyniowo maślana pięknie wyrośnięta o mocno żółtej barwie. Ja do swojej chałki użyłam dyni hokaido. Idealna na kolację z kubkiem mleka, uwielbiam pieczywa na słodko. Przepis mam od koleżanki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    kg mąki
    2 łyżki cukru kryształu
    szczypta soli
    120 g rozpuszczonego masła
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    op. drożdży instant


    szklanka puree z dyni

    Kruszonka:
    2 łyżki masła
    łyżka mąki
    łyżka cukru

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła do formy
    jajko
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Puree Kruszonka

Chałki dyniowo - maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do wysokiej miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, dodać ciepłe mleko, jajka, rozpuszczone masło, sól, cukier oraz puree z dyni. Wymieszać i zarobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 50 minut.
  • 2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach. Foremki wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Puree z dyni: dynię obrać, pokroić w kosteczkę i przełożyć do garnka podlać odrobiną wody i dusić do momentu gdy zrobi się papka, pamiętając aby mieszać. Tak przygotowaną wystudzoną dynię przekładamy do chałki a resztę przekładamy do pojemniczka i mrozimy.
  • chałki 3. Gotowe ciasto zagnieść i podzielić na 6 grubszych pasków. 3 wałeczki zaplatać jak warkocza i przełożyć do przygotowanej keksówki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
  • 4. Chałki wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować