Piękna puszysta chałka dyniowo maślana pięknie wyrośnięta o mocno żółtej barwie. Ja do swojej chałki użyłam dyni hokaido. Idealna na kolację z kubkiem mleka, uwielbiam pieczywa na słodko. Przepis mam od koleżanki.
Chałki dyniowo - maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiej miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, dodać ciepłe mleko, jajka, rozpuszczone masło, sól, cukier oraz puree z dyni. Wymieszać i zarobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 50 minut.
2.Składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach. Foremki wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Puree z dyni: dynię obrać, pokroić w kosteczkę i przełożyć do garnka podlać odrobiną wody i dusić do momentu gdy zrobi się papka, pamiętając aby mieszać. Tak przygotowaną wystudzoną dynię przekładamy do chałki a resztę przekładamy do pojemniczka i mrozimy.
3.Gotowe ciasto zagnieść i podzielić na 6 grubszych pasków. 3 wałeczki zaplatać jak warkocza i przełożyć do przygotowanej keksówki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
4.Chałki wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Komentarze