Mini chałki migdałowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać aromat. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
2.Kruszonka:
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 20 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i posiekać.
Do miski wsypać mąkę, dodać erytrol,masło i migdały. Rozetrzeć wszystko w palcach.
3.Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić. Podzielić ciasto na 9 porcji. Każdą porcję podzielić na 3 kawałki. Uformować wałeczki o długości około 10 cm. Brać po 3 wałeczki i zapleść je w warkocz. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy warkocz posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Komentarze