Mini chałki migdałowe z kruszonką

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Czy są tutaj wielbiciele chałki? Jeśli tak to zapraszam Was na chałkę w wersji mini. Ja jestem nimi osobiście bardzo zachwycona:)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki typ 650

    2 jajka

    40 g cukru

    1 opakowania drożdży instant

    80 g miękkiego masła

    Aromat migdałowy

    Ok. 150 ml mleka

    Szczypta soli

    Kruszonka:

    30 g masła

    50 g mąki

    25 g erytrolu

    30 g migdałów

    Dodatkowo:

    1 Jajko
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Chałka

Mini chałki migdałowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać aromat. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka:

    Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 20 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i posiekać.
    Do miski wsypać mąkę, dodać erytrol,masło i migdały. Rozetrzeć wszystko w palcach.
  • 3. Wykonanie:

    Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić. Podzielić ciasto na 9 porcji. Każdą porcję podzielić na 3 kawałki. Uformować wałeczki o długości około 10 cm. Brać po 3 wałeczki i zapleść je w warkocz. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy warkocz posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować