Mini chałki z kruszonką

4.5 (145 ocen)

Wspomnienie z dzieciństwa. Pyszne chałki idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych lub 14 suchych
    40 ml wody
    80 ml mleka
    1 jajko
    60 g masła
    4 łyżeczki cukru
    jajko do posmarowania

    Kruszonka:

    4 łyżki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka roztopionego masła



Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Kruszonka

Mini chałki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warkocz 1. Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić do momentu aż drożdże będą miały płynną konsystencję.
    Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę,masło,mleko i jajko. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ścierką na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 18 wałeczków.
  • chałki 2. Złączamy 3 wałki i pleciemy warkocz.Resztę tak samo.
    Chałki odstawiamy pod przykryciem na 30 min.
    Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy palcami aż powstanie kruszonka.
  • chałki 3. Chałki smarujemy jajkiem,posypujemy kruszonką.
    Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować