Mini chałki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić do momentu aż drożdże będą miały płynną konsystencję.
Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę,masło,mleko i jajko. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ścierką na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 18 wałeczków.
2.Złączamy 3 wałki i pleciemy warkocz.Resztę tak samo.
Chałki odstawiamy pod przykryciem na 30 min.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy palcami aż powstanie kruszonka.
3.Chałki smarujemy jajkiem,posypujemy kruszonką.
Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Komentarze