Szybka chałka bez drożdży

4.95 (203 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

To chałka dla zabieganych. Smakuje świetnie posmarowana masłem.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • o 150 g białego kremowego serka,
    o 300g mąki pszennej,
    o 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    o Szczypta soli,
    o 60g cukru,
    o 1 jajko,
    o 4 łyżki oleju,
    o 4 łyżki mleka,
    o 50g rodzynek,
    o Płatki migdałowe na wierzch,
    o 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.95 (203 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasta

Szybka chałka bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
    W misce umieść jajko, cukier i mleko. Utrzyj je mikserem lub ręcznie na puszystą masę. Dodawaj serek, wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj olej i rodzynki. Z ciastem przenieś się na stolnicę. Zagnieć gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło to podsypuj je dodatkową mąką.
    Ciasto podziel na 3 części i uformuj wałki. Z wałków spleć warkocz i sklej go na końcach. Żółtko rozbełtaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę posyp płatkami migdałów.
    Piecz około 30-35 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować