To chałka dla zabieganych. Smakuje świetnie posmarowana masłem.
30 min
Dla 8 osób
Składniki:
o 150 g białego kremowego serka,
o 300g mąki pszennej,
o 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
o Szczypta soli,
o 60g cukru,
o 1 jajko,
o 4 łyżki oleju,
o 4 łyżki mleka,
o 50g rodzynek,
o Płatki migdałowe na wierzch,
o 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Szybka chałka bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
W misce umieść jajko, cukier i mleko. Utrzyj je mikserem lub ręcznie na puszystą masę. Dodawaj serek, wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj olej i rodzynki. Z ciastem przenieś się na stolnicę. Zagnieć gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło to podsypuj je dodatkową mąką.
Ciasto podziel na 3 części i uformuj wałki. Z wałków spleć warkocz i sklej go na końcach. Żółtko rozbełtaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę posyp płatkami migdałów.
Piecz około 30-35 minut w 180 stopniach.
Komentarze