Chałka.

  • wyświetlono: 198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mój pierwszy taki wypiek i z pewnością nie ostatni. Wyszła cudowna i zdrowa kolacja! :)

  • 2 porcje

Składniki

125ml letniej wody
55g drobnego cukru
14g świeżych drożdży lub 1/4 saszetki suchych
90g miodu (dałam 60g)
100g stopionego, ostudzonego masła
4 żółtka
3 jajka o temperaturze pokojowej (wystarczą 2)
675g mąki pszennej
2,5 łyżeczki soli (dałam 2)

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka.

  • 1. Letnią wodę wlej do garnuszka, dodaj łyżkę cukru i wkrusz/ wsyp drożdże. Odstaw na 6min i poczekaj, aż się spienią.
    Do miski robota kuchennego dodaj resztę cukru, miód (płynny), masło, żółtka i 2 całe jajka,przygotowane drożdże, po czym wymieszaj płaską końcówką robota kuchennego.
    Dodaj połowę mąki, sól i mieszam na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmień końcówkę na hak, a następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wyrabiając 5 min. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i szybko zagniataj. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę lub do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
    Uderzeniem pięści wyduś z ciasta powietrze, a następnie wyjmij je na oprószony mąką blat. Podziel ciasto na 2 części, a następnie jeszcze na 3 równe połówki. Każdą rozwałkuj na wałek o długości około 36cm. Trzy wałki ułóż równolegle obok siebie, a następnie złącz je na końcu. Upleć z nich dość ścisły warkocz i mocno złącz końce. Przenieś na blachę do pieczenia i to samo zrób z drugą częścią ciasta.
    Wierzch chałek posmaruj delikatnie wodą i oprósz wcześniej przygotowaną kruszonką, makiem, sezamem lub czym tylko chcesz.
    Piecz w 180 stopniach przez 30-35 min. Po 25minutach można chałkę przykryć folią aluminiową aby nie była zbyt przypieczona.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałkaWielkanockruszonkaśniadaniewegetariańskiekuchnia polskapiknikDOMOWE PIECZYWOimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka waniliowa z kruszonką

Dodane przez: joanna30

Chałka waniliowa z kruszonką

Długo zwlekałam ze zrobieniem tej...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana domowa chałka

Domowa chałka jest najlepsza. Obowiązkowo...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

Domowa Chałka z kruszonką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowa chałka z kruszonką

Jest rewelacyjna z masełkiem. Kiedy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE