Tarta malinowo-serowa na spodzie ciasteczkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasteczkowa tarta 'chodziła' za mną od dłuższego czasu, jednak zawsze bałam się niepowodzenia, gdyż wydawało mi się rzeczą abstrakcyjną zrobienie takiego spodu. Jednak, ku mojemu zdumieniu, spód wyszedł pyszny i potwierdzą to również domownicy. Do tego słodki krem oraz owoce i letni deser gotowy!

  • 50 min

Składniki:

  • spód:

    90g masła
    220g maślanych herbatników

    nadzienie:

    4 łyżki konfitury z malin
    250g serka mascarpone
    200g serka wieluńskiego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    3-4 łyżki cukru pudru
    świeże maliny i borówki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta malinowo-serowa na spodzie ciasteczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka drobno mielimy, dodajemy kawałki masła i zagniatamy- powinniśmy otrzymać niezbyt zwartą, jednak mokrą masę, którą przekładamy na wysmarowaną formę od tarty. Spód podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
  • 2. Podpieczony spód chłodzimy i przygotowujemy nadzienie. Sery i jogurt umieszczamy w jednej misce i przy pomocy miksera łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, żeby uzyskać gładką konsystencję.
  • 3. Na ostudzonym spodzie rozprowadzamy konfiturę, a następnie masę serową- powoli i precyzyjnie. Dookoła dekorujemy tartę malinami, borówkami, a także listkami świeżej mięty. Ciasto chłodzimy w lodówce do 2h, a następnie zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować