chałka żyrafa

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Postanowiłam spróbować zrobić naszą ulubioną chałkę w takiej formie. Wyszło super. Nie tylko ładnie ale i smacznie. A moja córeczka była zachwycona, kiedy rozkroiłyśmy chałkę. Kromeczce takiego nie oprze się żaden mały łasuch.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 450 g mąki
    15 g świeżych drożdży
    1 jajko
    75 g cukru
    200 ml ciepłego mleka
    50 g masła
    duża szczypta soli
    3 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
    szczypta kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Chałka żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i mlekiem. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać rozczyn, posolić i zacząć wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Kiedy ciasto będzie wyrobione oderwać niewielki kawałek ( mniej więcej wielkości pięści) a resztę podzielić na połowę. Do jednej dużej części wmiksować kurkumę. W osobnych miskach rozdzielić kakao: do jednej dać łyżkę a do drugiej dwie. Do każdej wlać po łyżce mleka. Małą część ciasta wymieszać w tej misce, w której jest więcej kakao. Pozostałe ciasto wymieszać z resztą kakao.Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • chałka żyrafa krok 2. Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.
  • chałka żyrafa krok 3 3. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki, lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem żółtym. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie. Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę. Tak samo utworzyć wszystkie 6 wałeczków.
  • chałka żyrafa krok 4 4. Przygotować keksówkę. Wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować