chałka żyrafa

  • wyświetlono: 3356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Postanowiłam spróbować zrobić naszą ulubioną chałkę w takiej formie. Wyszło super. Nie tylko ładnie ale i smacznie. A moja córeczka była zachwycona, kiedy rozkroiłyśmy chałkę. Kromeczce takiego nie oprze się żaden mały łasuch.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

450 g mąki
15 g świeżych drożdży
1 jajko
75 g cukru
200 ml ciepłego mleka
50 g masła
duża szczypta soli
3 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
szczypta kurkumy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

chałka żyrafa

  • 1. Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i mlekiem. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać rozczyn, posolić i zacząć wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Kiedy ciasto będzie wyrobione oderwać niewielki kawałek ( mniej więcej wielkości pięści) a resztę podzielić na połowę. Do jednej dużej części wmiksować kurkumę. W osobnych miskach rozdzielić kakao: do jednej dać łyżkę a do drugiej dwie. Do każdej wlać po łyżce mleka. Małą część ciasta wymieszać w tej misce, w której jest więcej kakao. Pozostałe ciasto wymieszać z resztą kakao.Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • chałka żyrafa krok2. Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.
  • chałka żyrafa krok 3 3. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki, lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem żółtym. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie. Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę. Tak samo utworzyć wszystkie 6 wałeczków.
  • chałka żyrafa krok 4 4. Przygotować keksówkę. Wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedrożdżowechałkawypieki domoweśniadaniedla dzieciDOMOWE PIECZYWOchałka drożdżowaprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-21oe7ix

Dodane przez: karolinaholly

SŁODKA CHAŁKA

Wspaniała domowa chałka, smakuje...

Chałka gryczana

Dodane przez: kamila19851

Chałka gryczana

Co do chałki gryczanej miałam obawy,...

Chałka dyniowa

Dodane przez: Krystyna32

Chałka dyniowa

Pyszna chałka w jesiennym kolorze.

Chałka dyniowa

Dodane przez: joanna30

Chałka dyniowa

Ma wspaniały żółty kolor. Zjedliśmy...

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...