Ryżowe pancakes z malinami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jeśli tylko znajduje czas to chętnie przygotowuję sobie takie placuszki i kombinuje z dodatkami oraz składnikami ciasta- nie może być zwyczajnie bo wtedy jest nudno! Tym razem postawiłam na mąkę ryżową i pełnoziarnistą. Zastanawiacie się czy warto? Zapewniam Was, że tak! :)

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:

    1 szklanka mąki ryżowej
    1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml mleka
    1 jajko
    3 łyżki syropu klonowego
    3 łyżki roztopionego masła
    1 łyżka sezamu

    nadzienie:

    200g serka typu Bieluch
    60g malin
    2 łyżki syropu klonowego

Ryżowe pancakes z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. W oddzielnej misce łączymy jajko, mleko oraz syrop klonowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy przy użyciu widelca. Na sam koniec dodajemy sezam. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Ser łączymy z syropem oraz malinami. Ewentualnie cześć malin można zostawić do dekoracji.
  • 3. Naleśniki smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia. Gotowe przekładamy nadzieniem serowym, a wierzch zwieńczamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy