Chałka

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Babcia chciała chałkę, więc zrobiłam jej od razu pół metra. Wszystko z miłości. ;) Jeśli też kogoś darzycie takim uczuciem, polecam chałkę na śniadanie!

74705044_2510879468988503_5209284929019445248_o
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
30g świeżych drożdży (lub 8g suchych)
500g mąki
4 łyżki cukru
250ml mleka
1 jajko
80g masła

Na kruszonkę:
40g masła
80g mąki
3 łyżki cukru

Do posmarowania:
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka

  • 1. Zrobić rozczyn.
    Ok. 80ml lekko ciepłego mleka, połączyć z czubatą łyżką mąki, łyżeczką cukru (i opcjonalnie szczyptą soli) i pokruszonymi drożdżami.
    Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Z suchymi drożdżami możemy zrobić podobnie lub całkowicie pominąć ten krok i dodać je od razu do miski.
  • 2. Do miski wlać rozpuszczone masło, dodać jajko, mąkę, resztę cukru i mleka i wlać wyrośnięty rozczyn.
  • 3. Ciasto należy dokładnie wyrobić.
    Powinno być lepkie i świecące, ale nie zostawać na dłoniach.
    Osobiście wyrabiałam je ok. 10 minut.
  • 4. Ciasto lekko obsypać mąką, odłożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (w zależności od temperatury otoczenia od 30 minut do 1.5h).
  • 5. Kruszonka:
    Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i ugnieść, aby powstały grudki. Opcjonalnie dosypać suchych składników.
  • 6. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miseczki, wyrobić i podzielić na 3 równe części.
    Rozwałkować jak na kopytka i zapleść warkocz (najlepiej od razu na blaszce na której będziemy je piec).
    Nakryć ściereczką i pozwolić rosnąć do momentu, aż nie nagrzeje się piekarnik.
  • 7. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (można również mlekiem), posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.
    Piec ok. 20-30 min w temp. 180 stopni, funkcja góra-dół.
    Po tym czasie zostawić na chwilę w uchylonym piecyku.

Porady

Ciasto można podzielić na dowolną ilość części i zapleść w różne kształty. Można je także upiec w tortownicy, będzie wtedy wyższe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałkaśniadaniemasełkowieśporanki

Komentarze

Podobne przepisy

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana domowa chałka

Domowa chałka jest najlepsza. Obowiązkowo...

image-21oe7ix

Dodane przez: karolinaholly

SŁODKA CHAŁKA

Wspaniała domowa chałka, smakuje...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

chałka żyrafa

Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka...

Chałka dyniowa

Dodane przez: Krystyna32

Chałka dyniowa

Pyszna chałka w jesiennym kolorze.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE