Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miały być bułki maślane na jogurcie ale jak wyrobiłam ciasto i tak pięknie wyrosło to sobie pomyślałam, że chyba zrobię coś innego, coś czego jeszcze nie robiłam ....
i spróbowałam upleść chałki ;)
a jak już rosły to przyszło mi na myśl, że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i....
wyszło coś pysznego ....
ciasto pulchne jak puszek, delikatne i pachnące ...
kruszonka waniliowa, krucha i chrupiąca ...pyszności :)
jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:
    - 550g mąki pszennej typ 550
    - 16g świeżych drożdży
    - 120ml letniego mleka
    - 130ml jogurtu naturalnego
    - 2 jajka + 1 żółtko
    - 80g roztopionego masła
    - 60g cukru
    - 5g soli (płaska mała łyżeczka)


    Kruszonka:
    Proporcje klasycznej kruszonki to 2:1:1 ja dałam odrobinę więcej masła aby była bardziej delikatna
    - 100g mąki pszennej
    - 60g masła o temp pokojowej
    - 50g cukru może być puder
    - kilka kropel olejku waniliowego

    dodatkowo
    - białko + łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Kruszonka

Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrosniete ciasto 1. Mąkę wsypujemy do miski, z łyżki cukru, drożdży i 2 łyżek letniego mleka robimy rozczyn i wlewamy do zagłębienia w mące.
    Po 10 minutach jak drożdże urosną dodajemy resztę składników i mieszany 10 minut na wolnych obrotach, Ciasto jest trochę klejące ale bardzo elastyczne, posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie robimy kruszonkę, mieszamy składniki ugniatając ręcznie, zawijamy w folię i dajemy do lodówki.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 12 części po ok 85g, ja podzieliłam na 14 bo miały być bułki :)
  • zaplatanie chałek 2. dlatego jedna chałeczka jest z 5 pasm :)
    Formujemy wałeczki o długości 35cm
    i pleciemy warkocze, i pleciemy warkocze, smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
  • przed pieczeniem 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 18-20 minut.
    Wyciągamy i studzimy na kratce albo jemy na ciepło :)
  • upieczone 4. upieczone
  • smacznego 5. smacznego, zapraszam na moj blog http://wypiekirene.blogspot.com/2015/10/chaki-w-wersji-mini-na-jogurcie-z.html

Porady

drożdże powinny być świeże, dobrze jakw pomieszczeniu jest ciepło, ciasto szybciej i ładniej wyrośnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować