Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką

  • wyświetlono: 492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Miały być bułki maślane na jogurcie ale jak wyrobiłam ciasto i tak pięknie wyrosło to sobie pomyślałam, że chyba zrobię coś innego, coś czego jeszcze nie robiłam .... i spróbowałam upleść chałki ;) a jak już rosły to przyszło mi na myśl, że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i.... wyszło coś pysznego .... ciasto pulchne jak puszek, delikatne i pachnące ... kruszonka waniliowa, krucha i chrupiąca ...pyszności :) jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :)

rene70
  • 50 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki:

Ciasto:
- 550g mąki pszennej typ 550
- 16g świeżych drożdży
- 120ml letniego mleka
- 130ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka + 1 żółtko
- 80g roztopionego masła
- 60g cukru
- 5g soli (płaska mała łyżeczka)


Kruszonka:
Proporcje klasycznej kruszonki to 2:1:1 ja dałam odrobinę więcej masła aby była bardziej delikatna
- 100g mąki pszennej
- 60g masła o temp pokojowej
- 50g cukru może być puder
- kilka kropel olejku waniliowego

dodatkowo
- białko + łyżka mleka do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką

  • wyrosniete ciasto1. Mąkę wsypujemy do miski, z łyżki cukru, drożdży i 2 łyżek letniego mleka robimy rozczyn i wlewamy do zagłębienia w mące.
    Po 10 minutach jak drożdże urosną dodajemy resztę składników i mieszany 10 minut na wolnych obrotach, Ciasto jest trochę klejące ale bardzo elastyczne, posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie robimy kruszonkę, mieszamy składniki ugniatając ręcznie, zawijamy w folię i dajemy do lodówki.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 12 części po ok 85g, ja podzieliłam na 14 bo miały być bułki :)
  • zaplatanie chałek2. dlatego jedna chałeczka jest z 5 pasm :)
    Formujemy wałeczki o długości 35cm
    i pleciemy warkocze, i pleciemy warkocze, smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
  • przed pieczeniem3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 18-20 minut.
    Wyciągamy i studzimy na kratce albo jemy na ciepło :)
  • upieczone4. upieczone
  • smacznego5. smacznego, zapraszam na moj blog http://wypiekirene.blogspot.com/2015/10/chaki-w-wersji-mini-na-jogurcie-z.html

Porady

drożdże powinny być świeże, dobrze jakw pomieszczeniu jest ciepło, ciasto szybciej i ładniej wyrośnie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowena słodkokruszonkapieczywochałki

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki na jogurcie greckim

Dodane przez: anemon

Bułki na jogurcie greckim

Jeśli ktoś nie ma doświadczenia...

Bułki ze słonecznikiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bułeczki na jogurcie naturalnym z prażonym...

Składniki do tych bułeczek dodawałam...

Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami...

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam...

buleczki na jogurcie

Dodane przez: SprawdzonaKuchnia.pl

Bułeczki pszenne na jogurcie

Fenomenalne bułeczki na jogurcie....

Chleb na jogurcie naturalnym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Chleb na jogurcie naturalnym

Tak naprawdę to niewiele trzeba...

image-1el5dat

Dodane przez: Alex M

Sezamowe bułeczki na jogurcie

Pulchniutkie i długo świeże bułeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE