Bułki kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne bułki śniadaniowe na bazie mąki kukurydzianej z ziarnami będą idealne do kanapek na śniadanie i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZACZYN:
    2 łyżki mąki pszennej typ 550
    125 g wody
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru

    własciwe ciasto:
    260 g mąki pszennej
    125 g mąki kukurydzianej
    190 g wody
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżki oleju

    Do posmarowania:
    roztrzepane jajko
    ziarna słonecznika i sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn wymieszać w miseczce i przykryć na 15 min. do wyrośnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części i uformować bułki. Naciąć na krzyż na środku. Przykryć na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
  • 4. Bułki piec w 180 stopniach góra-dół około 25-30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować