bułki kukurydziane

  • wyświetlono: 9854 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

wspaniałe, mięciutkie bułeczki

capri
  • 60min

Składniki

400 gram mąki pszennej
220 gram mąki kukurydzianej
300 ml ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka cukru
50 gram miodu
25 gram drożdży
1,5 łyżeczki soli
50 ml oleju

Sposób przygotowania przepisu:

bułki kukurydziane

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić do podrośnięcia na 15 minut.
    Mąki przesiać razem, dodać wyrośnięty rozczyn, miód, olej, sól i wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 12-14 części, uformować bułeczki, poukładać na blasze z pergaminem, zostawić na 15 minut do napuszenia, ja jedne posmarowałam rozkłóconym jajem, a drugie posmarowałam mlekiem i obtoczyłam w mące. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatabułkimąka kukurydziana

Komentarze

Podobne przepisy

bułki bez drożdży

Dodane przez: magdam0307

Bułki bez drożdży

Doskonała alternatywa dla pieczywa...

Bułki pełnoziarniste

Dodane przez: Ola1984

Bułki pełnoziarniste

Domowe pieczywo nie ma sobie równych....

Preclowe bułki

Dodane przez: dorota w

Preclowe bułki

Pyszne śniadaniowe bułki. Robi...

Bułki śniadaniowe I

Dodane przez: Agiatis

Bułki śniadaniowe

Przepis na pyszne bułki zaczerpnięty...

Bułki grahamki

Dodane przez: alaaa

Bułki grahamki

Na śniadanie najlepsze są bułki...

Bułki kebabowe

Dodane przez: Paulina1507

Bułki kebabowe

Bułki kebabowe puszyste, smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE