REKLAMA

Bułki drożdżowe

wyświetlono: 8380 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe, idealne na poranne śniadanie. Polecam.

opublikowany: 06.02.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 9 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 70 dag + do podsypania
    olej roślinny 100 ml
    jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
    drożdże świeże 25 g
    cukier 3 łyżeczki
    sól 1 łyżka
    mleko ciepłe 300 ml
    białko do posmarowania bułek
Ocena:

(średnia 4.5 z 158 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Bułki drożdżowe. 1. Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE