Bułki drożdżowe

4.5 (161 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe, idealne na poranne śniadanie. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 70 dag + do podsypania
    olej roślinny 100 ml
    jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
    drożdże świeże 25 g
    cukier 3 łyżeczki
    sól 1 łyżka
    mleko ciepłe 300 ml
    białko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki drożdżowe. 1. Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować