Bułki z Ziarnami

  • wyświetlono: 10284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

No cóż piszę to chyba już kolejny raz ;-) Jedne z lepszych bułek jakie jadłam,z dodatkiem mąki razowej,bez zbędnych ulepszaczy,smaczne i syte a do tego z dużą ilością ziaren.

Zdjęcie do publikacji.
  • 10 porcje
  • 120min

Składniki

450 g mąki pszennej typ 550
150 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
1 łyżka soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
360 ml letniej wody
80 g pestek słonecznika
20 g pestek z dyni
30 g siemienia lnianego
30 g białego sezamu

Pasta:

30 g mąki żytniej
40 ml wody
Dodatkowo:

Ziarna do posypania bułeczek

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki z Ziarnami

  • Bułki z Ziarnami.1. Odmierzyć wszystkie składniki,następnie drożdże pokruszyć do miseczki,wsypać cukier,łyżkę mąki pszennej,wlać 3 łyżki letniej wody,dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.
    Mąki przesiać do miski,wsypać sól,ziarna(możecie dobierać swoje ulubione ziarna)
  • Bułki z Ziarnami.2. i wymieszać,dodać resztę składników,czyli wyrośnięte drożdże,olej,oraz letnią wodę,wyrobić ciasto,nie powinno być zbite,powinno odchodzić od ręki lub misy miksera i jeszcze delikatnie kleić się do dłoni,miskę smarujemy olejem i wrzucamy wyrobione ciasto,
  • Bułki z Ziarnami.3. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.lub do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto wykładamy na lekko oprószony mąką blat,krótko wyrabiamy,dzielimy na pół, i każdy kawałek ciasta wyrabiamy na wałek długości 28-30 cm,spłaszczamy dłonią wierzch wałka,dzielimy na 4-5 prostokątów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawiamy do napuszenia na 20 min.
  • Bułki z Ziarnami.4. Następnie przygotować z mąki żytniej i wody pastę,którą posmarujemy bułki,
  • Bułki z Ziarnami.5. dzięki niej ziarna będą się trzymały,pasta powinna mieć taką konsystencje,aby można było bez problemu ją rozsmarować łyżką po wierzchu bułek,posypać ulubionymi ziarnami
  • Bułki z ziarnami6. i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C na 25-30 min.
    do zrumienienia,upieczone bułki studzimy na kratce.

Porady

Bułki te możecie piec z ulubionymi ziarnami,kto co lubi :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

#śniadanie#bułki#pieczywo#mąka#makarazowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-0aibbma

Dodane przez: AgaWisn

Fit chleb z ziarnami

Chleb ten rozpoczął moją przygodę...

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Dodane przez: Andzia Pichci

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Swojski chlebek zawsze najlepszy!...

Chleb z garnka z ziarnami.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chleb z garnka z ziarnami

Fajny prosty chlebek z garnka a...

Bułki kukurydziane z sezamem

Dodane przez: akrobatka22

Bułki kukurydziane z sezamem

Puszyste i mięciutkie bułeczki...

Domowe chlebki z ziarnami

Dodane przez: Jaga85

Domowe chlebki z ziarnami

Takie domowe pieczywo najlepiej...

Chleb z ziarnami

Dodane przez: AnetaJ

Chleb z ziarnami

To idealny przepis dla początkujących,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE