Bryja z buchtami

4.5 (187 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bryja to gęsta, na bazie owoców suszonych potrawa podawana z ziemniakami, kluskami czy kluskami na parze. Przygotowywana w okresie Bożego Narodzenia. Jeden z podstawowych smaków kuchni śląskiej.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - śliwki suszone (Bryja): 100 gramów
    - gruszki suszone (Bryja): 100 gramów
    - jabłka suszone (Bryja): 100 gramów
    - mąka (Bryja): 1 łyżka
    - cynamon (Bryja): 1 łyżeczka
    - cukier (Bryja): 100 gramów
    - śmietana: 200 mililitrów

    - mąka: 500 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - masło stopione: 3 łyżki
    - świeże drożdże: 30 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Bryja z buchtami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce suszone oplukać i namoczyć w letniej wodzie (około 12 godzin). Następnie ugotować owoce w tej samej wodzie, w której się moczyły (owoce powinny być przykryte taką ilością wody, aby mogły swobodnie się w niej gotować). Całość lekko posolić, dodać cukier i cynamon. Kiedy owoce będą miękkie, dodać łyżkę mąki wymieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną.
  • 2. Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru przygotować rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką.
    Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Najlepiej nadaje się do tego garneg do gotowania na parze. Ewentualnie szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
  • 3. Buchty podawać z przygotowaną wcześniej bryją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować