Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto według receptury mojej mamy (ja dodałam tylko owoce). Mięsiste, długo pozostaje świeże!

Local Foodie
  • 15 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
świeże drożdże – 30 g
cukier – 1 łyżka
mleko (letnie) – 200 ml
mąka – 550 g
jajko – 2 szt. (w tym jedno do posmarowania)
masło – 100 g (roztopione)
cukier puder – 80 g
cukier waniliowy – 10 g
dżem/konfitura z malin (mogą być inne owoce) – 1 słoik
owoce (ja miałam owoce leśne z mrożonki, dokładnie odsączone na sitku, ale w sezonie najlepsze są swieże) – 2-3 garście

Składniki kruszonki:
mąka + miękkie masło + cukier w proporcji 2/1/1 (czyli np. 60 g mąki + 30 g masła + 30 g cukru)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką

  • Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką1. W misce rozcieramy rozkruszone drożdże z cukrem i mieszamy letnim mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem na 15-20 min do wyrośnięcia. Następnie do misy robota przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, roztopione masło, jajko i na koniec wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy miękkie, łatwo odchodzące od ręki i sprężyste ciasto (cały proces można rzecz jasna przeprowadzić ręcznie). Pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 h, a po tym czasie rozwałkowujemy w kształt prostokątu (krótszy bo powinien być dłuższy od keksówki. Ciasto smarujemy obficie dżemem/konfiturą, pamietając o pozostawieniu sporego czystego marginesu przy brzegach. Na dżem rzucamy owoce (mrożone najlepiej wcześniej rozmrozić i porządnie odsączyć na sitku). Tak przygotowany prostokąt ciasta zawijamy dość ścisło w roladę wzdłuż krótszego boku. Keksówkę wykładamy w całości papierem do pieczenia i wkładamy do niej drożdżowy rulon złączeniem do dołu i z końcówkami podwiniętymi pod spód.

    Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pozwalamy ciastu wyrosnąć jeszcze przez czas nagrzania się pieca. Przez ten czas mieszamy mąkę, cukier i miękkie posiekane masło i rozcieramy w dłoniach na kruszonkę. Przed wstawieniem drożdżowego do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki. Pieczemy ok 45 min (patyczek!). Po wyłączeniu piekarnika można jeszcze zatrzymać w nim ciasto przez kwadrans.

    Smacznego!

Porady

W sezonie najlepiej wybrać świeże polskie owoce. Ale w zimie nadadzą się też mrożone, należy je tylko solidnie odsączyć na sitku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkamąkadrożdżeowocecukiermlekomasłocukier puderkonfituracukier z wanilią
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: kasiac

Ciasto drożdżowe z kruszonką

W tej drożdżówce jest bardzo dużo...

ciasto z owocami ,kuszonką i lukrem

Dodane przez: AlaW.

Ciasto z owocami, kruszonką i lukrem

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: anamarisworld

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i...

Szybkie ciasto z owocami i kruszonką.

Dodane przez: zielony liść

Szybkie ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto, które robi się szybko,...

drożdżówka

Dodane przez: marysiaz

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

deser idealny do kawy, herbaty,...

"leniwe" ciasto drożdżowe z owocami

Dodane przez: ziutula

Smaczne, łatwe "leniwe" ciasto drożdżowe...

Idealne ciasto dla zapracowanych,...