REKLAMA

Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką

wyświetlono: 1839 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Ciasto według receptury mojej mamy (ja dodałam tylko owoce). Mięsiste, długo pozostaje świeże!

opublikowany: 18.03.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    świeże drożdże – 30 g
    cukier – 1 łyżka
    mleko (letnie) – 200 ml
    mąka – 550 g
    jajko – 2 szt. (w tym jedno do posmarowania)
    masło – 100 g (roztopione)
    cukier puder – 80 g
    cukier waniliowy – 10 g
    dżem/konfitura z malin (mogą być inne owoce) – 1 słoik
    owoce (ja miałam owoce leśne z mrożonki, dokładnie odsączone na sitku, ale w sezonie najlepsze są swieże) – 2-3 garście

    Składniki kruszonki:
    mąka + miękkie masło + cukier w proporcji 2/1/1 (czyli np. 60 g mąki + 30 g masła + 30 g cukru)
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką 1. W misce rozcieramy rozkruszone drożdże z cukrem i mieszamy letnim mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem na 15-20 min do wyrośnięcia. Następnie do misy robota przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, roztopione masło, jajko i na koniec wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy miękkie, łatwo odchodzące od ręki i sprężyste ciasto (cały proces można rzecz jasna przeprowadzić ręcznie). Pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 h, a po tym czasie rozwałkowujemy w kształt prostokątu (krótszy bo powinien być dłuższy od keksówki. Ciasto smarujemy obficie dżemem/konfiturą, pamietając o pozostawieniu sporego czystego marginesu przy brzegach. Na dżem rzucamy owoce (mrożone najlepiej wcześniej rozmrozić i porządnie odsączyć na sitku). Tak przygotowany prostokąt ciasta zawijamy dość ścisło w roladę wzdłuż krótszego boku. Keksówkę wykładamy w całości papierem do pieczenia i wkładamy do niej drożdżowy rulon złączeniem do dołu i z końcówkami podwiniętymi pod spód.

    Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pozwalamy ciastu wyrosnąć jeszcze przez czas nagrzania się pieca. Przez ten czas mieszamy mąkę, cukier i miękkie posiekane masło i rozcieramy w dłoniach na kruszonkę. Przed wstawieniem drożdżowego do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki. Pieczemy ok 45 min (patyczek!). Po wyłączeniu piekarnika można jeszcze zatrzymać w nim ciasto przez kwadrans.

    Smacznego!

Porady

W sezonie najlepiej wybrać świeże polskie owoce. Ale w zimie nadadzą się też mrożone, należy je tylko solidnie odsączyć na sitku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Agnieszka 72 IMG20220414180211[1]

CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ

z tego przepisu zawsze wychodzi super ciasto drożdżowe.

kategoria: Ciasta opublikowany: 06.01.2018 | wyświetlono: 2684 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE