Maślane odrywane bułeczki drożdżowe z masą makową

5 (12 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne , a za razem bogato nadziane bułeczki drożdżowe z masą makową . Odrywanie ich i wcinanie z rodzina to nie lada atrakcja :) Doskonałe na dni świąteczne i każdy inny dzień :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa makowa :
    250 g maku
    1/2 szklanki cukru
    1/2 litra mleka 2%
    2 łyżki miodu
    2 łyżki masła
    otarta skórka z 1/2 cytryny
    1 łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy
    150 g suszonych owoców - u mnie żurawina , śliwki i morele
    2 krople aromatu pomarańczowego
    Zaczyn :
    30 g drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    Ciasto :
    zaczyn+
    2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    50 g roztopionego masła
    3 krople aromatu pomarańczowego
    1 szczypta soli
    Dodatkowo :
    50 g roztopionego masła
    blaszka lub forma - u mnie forma do tart posmarowana masłem
    cukier gruby do posypania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Maślane odrywane bułeczki drożdżowe z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślane odrywane bułeczki drożdżowe z masa makową 1. Mak zalewam mlekiem doprowadzam do zagotowania , odstawiam , po godzinie odsączam na sicie wyłożonym gazą . Mielę na sitku o małych oczkach , jeden raz sam , drugi po zmieszaniu z cukrem . Do masła dodaję miód i mak , chwilę smażę , studzę . Do masy dodaje aromat , skórkę otartą z cytryny , skórkę kandyzowaną oraz suszone owoce , mieszam .
  • Maślane odrywane bułeczki drożdżowe z masą makową 2. Składniki zaczynu mieszam , nakrywam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
  • Maślane odrywane bułeczki drożdżowe z masą makową 3. Do mąki dodaję zaczyn , cukier , żółtka , zarabiam ciasto , dodaję masło , sól , aromat , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki . Ciasto nakrywam ściereczką , odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia .
  • Maślane odrywane bułeczki drożdżowe z masą makową 4. Ciasto dzielę na 16 części , maczam dłonie w maśle , każdą część formuję na placuszek , nakładam masę makową , formuję kulę , układam w formie .
  • Maślane odrywane bułeczki drożdżowe z masą makową 5. Całość smaruję pozostałym masłem , odstawiam na około 15 minut , posypuję grubym cukrem , piekę około 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
  • Maślane odrywane bułeczki drożdzowe z masą makową 6. Jeszcze ciepłe bułeczki posypuję cukrem pudrem :)

Porady

Do masy makowej możemy dodać aromat migdałowy , u mnie niestety domownicy nie przepadają .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować