Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna , troszkę zmieniona wersja tego klasycznego ciasta :) Na jednym kawałku się nie kończy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    5 jajek
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukry
    1 szklanka oleju
    2 łyżki kakao
    1 cukier z wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    owoce - u mnie 2 gruszki , 4 śliwki , 1 jabłko

    Krem budyniowy :
    3 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier z wanilią
    sok z 1/2 cytryny
    250 g masła roślinnego

    Galaretka:
    1 galaretka - u mnie o smaku truskawkowym
    1,5 szklanki wrzącej wody

    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 40 cm
Wystaw ocenę:

4.32 (44 ocen)

Fale dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką 1. Gruszki i jabłko obieram ze skórki , pozbawiam środków , kroję na kawałki , śliwki pozbawiam pestek .
    Jajka z solą , cukrem i cukrem z wanilią miksuję na puch , zmniejszam obroty miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia . Pół ciasta wylewam na blaszkę , do pozostałego dodaję kakao , miksuję , wykładam na ciasto jasne . Na cieście układam owoce , śliwki skórką do dołu . Ciasto piekę ok . 50 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką 2. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , pozostałe mleko miksuję z mąką , cukrem i cukrem z wanilią , wlewam do gotującego mleka , mieszam , gotuję budyń . Studzę . Masło miksuję na puch , dodaję porcjami budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję do uzyskania puszystego kremu . Krem wykładam na ciasto , wyrównuję , robię wzorek widelcem , wstawiam do lodówki .
  • Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką 3. Galaretkę wsypuję na wrzątek , mieszam , studzę , gdy zacznie gęstnieć polewam krem , wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia :)

Porady

Ciasta nie można polać ciepłą bądź płynną galaretkę , ciepła roztopi krem , a zbyt płynna ,,ucieknie "pod ciasto :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować