Fale dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki i jabłko obieram ze skórki , pozbawiam środków , kroję na kawałki , śliwki pozbawiam pestek .
Jajka z solą , cukrem i cukrem z wanilią miksuję na puch , zmniejszam obroty miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia . Pół ciasta wylewam na blaszkę , do pozostałego dodaję kakao , miksuję , wykładam na ciasto jasne . Na cieście układam owoce , śliwki skórką do dołu . Ciasto piekę ok . 50 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
2.Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , pozostałe mleko miksuję z mąką , cukrem i cukrem z wanilią , wlewam do gotującego mleka , mieszam , gotuję budyń . Studzę . Masło miksuję na puch , dodaję porcjami budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję do uzyskania puszystego kremu . Krem wykładam na ciasto , wyrównuję , robię wzorek widelcem , wstawiam do lodówki .
3.Galaretkę wsypuję na wrzątek , mieszam , studzę , gdy zacznie gęstnieć polewam krem , wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia :)
Porady
Ciasta nie można polać ciepłą bądź płynną galaretkę , ciepła roztopi krem , a zbyt płynna ,,ucieknie "pod ciasto :)
Komentarze