Sajgonki z mięsem mielonym

4.45 (207 ocen)

Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki. Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.

Składniki:

  • na farsz
    makaronu ryżowego – nitki - 1 garść
    sos sojowy
    pieprz i sól
    mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
    pieczarki - 10 szt dużych
    kapusta pekińska - 6 liści
    marchewka - 1 szt
    jajko - 1 szt
    dodatkowo
    papier ryżowy
    tłuszcz do smażenia
    sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami
Wystaw ocenę:

4.45 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Sosy

Sajgonki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.
  • 2. Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.
  • 3. Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.
  • Sajgonki z mięsem mielonym 4. Na środku placka ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik. Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.
  • 5. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem słodko-kwaśnym . Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować