Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki. Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.
Składniki:
na farsz
makaronu ryżowego – nitki - 1 garść
sos sojowy
pieprz i sól
mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
pieczarki - 10 szt dużych
kapusta pekińska - 6 liści
marchewka - 1 szt
jajko - 1 szt
dodatkowo
papier ryżowy
tłuszcz do smażenia
sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami
Sajgonki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.
2.Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.
3.Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.
4.Na środku placka ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik. Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.
5.Osuszyć na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem słodko-kwaśnym . Smacznego !
Komentarze