Bardzo stary przepis ale w nowej wersji. Jest to ciasto kruche z 3 placków i dwoma masami. Jedna masa serowa a druga galaretkowa. Ciasto pracochłonne ale warto, bo przepyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO KRUCHE :
-600 g. mąki
-200 g. cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2 jajka
-1 żółtko
-200 g. masła
-100 g. smalcu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-1 szklanka mleka (250 ml)
-2 żółtka
-2 budynie bananowe
-50 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-3 banany
MASA GALARETKOWO-JABŁKOWA:
-1 l. jabłek prażonych w plasterkach
-500 ml. wody
-4 galaretki jagodowe
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. cukru
-10 g. kakao
-50 ml. śmietanki 30 %, albo wody
-100 g. masła
-100 g. gorzkiej czekolady
Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i tłuszczem. Przesiać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować a potem zagnieść. Rozdzielić na 3 równe części. Blaszkę 37x37 z 1 otwartym bokiem, wyłożyć papierem do pieczenia. Poskubać 1 część równomiernie na całą blaszkę. A potem uklepać palcami. Można rozwałkować, ale ja wolę tą metodę.
2.Piec ok. 10-12 min. w 175 *C. na złoty kolor. Po upieczeniu, zsunąć na deskę do wystudzenia. Uważać, bo placki są bardzo kruche. Upiec takie 3 placki.
3.Blaszkę wyższą z zamkniętymi bokami 27x37 wyłożyć papierem do pieczenia. (Tu miałam 30x40 to musiałam placki odpowiednio obciąć i dołożyć.) Z deski zsunąć 1 kruchy placek do przygotowanej blaszki.
4.masa serowa- Rozmieszać żółtko z cukrem i budyniami, stopniowo dolewając mleka. Banany ugnieść widelcem, albo zblendować. Do rondla wyłożyć ser, dodać banany i wlać budynie z mlekiem. Zmiksować na jednolitą masę, albo dobrze wymieszać łopatką a potem podgrzewać, na małym ogniu. Ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło i nie pryskało. Pogotować z parę minut i odstawić do lekkiego wystudzenia. Też przemieszać często, żeby nie robiła się skórka na górze. Wylać do blaszki na placek i rozsmarować.
5.Przykryć 2 plackiem kruchym.
6.masa galaretkowa- Zagotować wodę, odstawić i wymieszać w niej galaretki do ich rozpuszczenia.(można wziąć inne galaretki, ale mi zależało na kontrastowym kolorze.)
Jabłka ze słoika, przełożyć do tej galaretki i wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczynają tężeć to wylać na placek w blaszce.
7.Przykryć 3 plackiem kruchym i blaszkę włożyć do lodówki.
8.polewa-Wymieszać kakao i cukrem a potem śmietanką. Postawić nad parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić z palnika i zaraz dodać masło a potem czekoladę. Mieszać do ich rozpuszczenia i letniej temperatury. Polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, bo placki zmiękną i ładnie można pokroić.
Komentarze