Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo stary przepis ale w nowej wersji. Jest to ciasto kruche z 3 placków i dwoma masami. Jedna masa serowa a druga galaretkowa. Ciasto pracochłonne ale warto, bo przepyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE :
    -600 g. mąki
    -200 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -2 jajka
    -1 żółtko
    -200 g. masła
    -100 g. smalcu
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -1 szklanka mleka (250 ml)
    -2 żółtka
    -2 budynie bananowe
    -50 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -3 banany

    MASA GALARETKOWO-JABŁKOWA:
    -1 l. jabłek prażonych w plasterkach
    -500 ml. wody
    -4 galaretki jagodowe

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. cukru
    -10 g. kakao
    -50 ml. śmietanki 30 %, albo wody
    -100 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i tłuszczem. Przesiać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować a potem zagnieść. Rozdzielić na 3 równe części. Blaszkę 37x37 z 1 otwartym bokiem, wyłożyć papierem do pieczenia. Poskubać 1 część równomiernie na całą blaszkę. A potem uklepać palcami. Można rozwałkować, ale ja wolę tą metodę.
  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 2. Piec ok. 10-12 min. w 175 *C. na złoty kolor. Po upieczeniu, zsunąć na deskę do wystudzenia. Uważać, bo placki są bardzo kruche. Upiec takie 3 placki.
  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 3. Blaszkę wyższą z zamkniętymi bokami 27x37 wyłożyć papierem do pieczenia. (Tu miałam 30x40 to musiałam placki odpowiednio obciąć i dołożyć.) Z deski zsunąć 1 kruchy placek do przygotowanej blaszki.
  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 4. masa serowa- Rozmieszać żółtko z cukrem i budyniami, stopniowo dolewając mleka. Banany ugnieść widelcem, albo zblendować. Do rondla wyłożyć ser, dodać banany i wlać budynie z mlekiem. Zmiksować na jednolitą masę, albo dobrze wymieszać łopatką a potem podgrzewać, na małym ogniu. Ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło i nie pryskało. Pogotować z parę minut i odstawić do lekkiego wystudzenia. Też przemieszać często, żeby nie robiła się skórka na górze. Wylać do blaszki na placek i rozsmarować.
  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 5. Przykryć 2 plackiem kruchym.
  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 6. masa galaretkowa- Zagotować wodę, odstawić i wymieszać w niej galaretki do ich rozpuszczenia.(można wziąć inne galaretki, ale mi zależało na kontrastowym kolorze.)
    Jabłka ze słoika, przełożyć do tej galaretki i wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczynają tężeć to wylać na placek w blaszce.
  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 7. Przykryć 3 plackiem kruchym i blaszkę włożyć do lodówki.
  • Delicja z serem z bananami i galaretką z jabłkami 8. polewa-Wymieszać kakao i cukrem a potem śmietanką. Postawić nad parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić z palnika i zaraz dodać masło a potem czekoladę. Mieszać do ich rozpuszczenia i letniej temperatury. Polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, bo placki zmiękną i ładnie można pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować