Brukselka zapiekana z boczkiem i jajkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zewnętrznych listków, każdą przekroić na pół i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego do 180°C. Zapiekać pod przykryciem 15 minut.
2.Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach 20 minut. Potem wystudzić, obrać ze skórki i przekroić na ćwiartki, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków, delikatnie skropić oliwą. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. Ziemniaki, boczek, cebulę i czosnek dodać do brukselki, delikatnie wymieszać i razem zapiekać 15 minut.
3.Gdy brukselka będzie miękka i nabierze złocisto – brązowej barwy, należy odgarnąć ją na boki, robiąc trzy wgłębienia, następnie w te wgłębienia wbić trzy jajka.
4.Zapiekać potrawę jeszcze kilka minut, aż zetną się białka jajek.
Oprószyć potrawę solą i pieprzem, obficie posypać szczypiorkiem.
Porady
Potrawę można przygotować bez ziemniaków, wtedy dobrze smakuje ze świeżą bagietką.
Komentarze