Brukselka zapiekana z boczkiem i jajkami.

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczne i pożywne, jednogarnkowe danie z piekarnika.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g brukselki
    8 plastrów wędzonego boczku
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    3 jajka
    3 ziemniaki
    3 łyżki szczypiorku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków - do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Brukselka zapiekana z boczkiem i jajkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brukselka zapiekana z jajkiem 1. Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zewnętrznych listków, każdą przekroić na pół i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego do 180°C. Zapiekać pod przykryciem 15 minut.
  • Brukselka zapiekana z jajkiem 2. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach 20 minut. Potem wystudzić, obrać ze skórki i przekroić na ćwiartki, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków, delikatnie skropić oliwą. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. Ziemniaki, boczek, cebulę i czosnek dodać do brukselki, delikatnie wymieszać i razem zapiekać 15 minut.
  • Brukselka zapiekana z jajkiem 3. Gdy brukselka będzie miękka i nabierze złocisto – brązowej barwy, należy odgarnąć ją na boki, robiąc trzy wgłębienia, następnie w te wgłębienia wbić trzy jajka.
  • Brukselka zapiekana z jajkiem 4. Zapiekać potrawę jeszcze kilka minut, aż zetną się białka jajek.
    Oprószyć potrawę solą i pieprzem, obficie posypać szczypiorkiem.

Porady

Potrawę można przygotować bez ziemniaków, wtedy dobrze smakuje ze świeżą bagietką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować