Brukselka zapiekana z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę oczyszczamy i wrzucamy do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy 10 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Gdy gotuje się brukselka zajmujemy się ziemniakami - obieramy je, kroimy w plasterki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotować 10 minut.
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy cebulę pokrojoną w półpiórka i smażymy, aż się zeszkli.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek, tymianek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
Do naczynia nasmarowanego masłem przekładamy ziemniaki, brukselkę oraz boczek z cebulką. Mieszamy łyżką. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu układamy mozarellę porwaną na kawałki. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Komentarze