Brukselka zapiekana z ziemniakami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna zapiekanka z brukselką w roli głównej.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki
    400 gram ziemniaków
    1 cebula
    200 gram boczku
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    200 gram śmietany 18%
    1/2 łyżeczki tymianku
    1 pęczek szczypiorku
    1 kula sera mozarella
    sól i pieprz do smaku
    masło na nasmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Brukselka zapiekana z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyszczamy i wrzucamy do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy 10 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

    Gdy gotuje się brukselka zajmujemy się ziemniakami - obieramy je, kroimy w plasterki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotować 10 minut.

    Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy cebulę pokrojoną w półpiórka i smażymy, aż się zeszkli.

    Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek, tymianek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.

    Do naczynia nasmarowanego masłem przekładamy ziemniaki, brukselkę oraz boczek z cebulką. Mieszamy łyżką. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu układamy mozarellę porwaną na kawałki. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować