Brukselka zasmażana z boczkiem

4.49 (173 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób

Tak przyrządzona idealnie smakuje na ciepło - jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 400g świeżej brukselki
    150g wędzonego boczku
    2-3 łyżki masła
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 czubate łyżki bułki tartej
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brukselka zasmażana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć i przekroić na połówki.
    Następnie zalać mlekiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, aby pozbyć się goryczy).
    Odcedzoną zalać wodą i podgotować 5 minut w lekko osolonej wodzie.
    Kapustkę odcedzić i opłukać bardzo zimną wodą (nie utraci koloru).
    Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulą.
    Wrzucić brukselkę i przemieszać.
    Po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło i bułkę tartą.
    Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować