Zapiekana brukselka z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapiekana brukselka to samodzielne danie lub elegancki dodatek do pieczonego mięsa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    5 plastrów chudego boczku
    1 szklanka ostrego sera żółtego
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekana brukselka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną brukselkę gotować w wodzie z solą i cukrem około 10 minut.
    Odcedzić,ostudzić i każdą przekroić na połowę.
    Przekrojone brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • 2. Plastry boczku pokroić w paseczki i usmażyć na suchej patelni.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać masło,dodać mąkę,zasmażyć.
    Wlać mleko i mieszając gotować na wolnym ogniu,aż sos będzie gładki i gęsty,doprawić solą i pieprzem.
    Zdjąć z ognia i wymieszać z startym serem.
    Gorącym sosem zlać brukselkę,posypać usmażonym boczkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec,aż wierzch się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brukselka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować