Zapiekana brukselka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną brukselkę gotować w wodzie z solą i cukrem około 10 minut.
Odcedzić,ostudzić i każdą przekroić na połowę.
Przekrojone brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
2.Plastry boczku pokroić w paseczki i usmażyć na suchej patelni.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło,dodać mąkę,zasmażyć.
Wlać mleko i mieszając gotować na wolnym ogniu,aż sos będzie gładki i gęsty,doprawić solą i pieprzem.
Zdjąć z ognia i wymieszać z startym serem.
Gorącym sosem zlać brukselkę,posypać usmażonym boczkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec,aż wierzch się zrumieni.
Komentarze