Z robienia gołąbków została mi resztka kapusty. Wykorzystałam ją do boczniaków. Boczniaki zaś dostaliśmy z domowej hodowli.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
boczniaki ok. 1 dużej tacki
1/4 główki kapusty
2 liście laurowe
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 pomidory sparzone obrane ze skórki lub puszka krojonych
olej so podsmażenia
sól i pieprz
1-2 łyżki sosu tamari lub sojowego
oregano
2 łyżki octu jabłkowego
Boczniaki z młodą kapustą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki posiekać w paski i usmażyć z cebulą i czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Kapustę poszatkować drobno i obgotować chwilę we wrzątku. Odcedzić. Dodać do boczniaków. Dodać liście laurowe. Dusić razem ok 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ocet. Dalej dusić do rozpadnięcia się pomidorów. Posolić do smaku, dodać pieprzu a na koniec oregano.
Komentarze