Frittata z ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Fritatta z ryżem, cebulką i natką pietruszki. To pomysł na obiad lub kolację. Wykorzystałam ryż z resztek do obiadu i tak powstało pyszne danie, ponieważ do aromatu dadałam sproszkowane grzyby.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu ( np. basmati)
    1 i 1/2 szklanki wody
    sól i pieprz do smaku
    5-6 jaj
    1 cebula
    granulowany czosnek do smaku
    opcjonalnie zmielone w młynku kilka suszonych grzybków
    olej so smażenia
    1 łyżka natki z pietruszki

Frittata z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w 1 i 1/2 szk. wody z dodatkiem soli. Po 10 minutach odcedzamy . Odstawiamy na bok do wystygnięcia. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju ok. 3-5 minut na małym ogniu. Jaja rozbijamy do miski dodajemy sól, pieprz, granulowany czosnek i puder grzybowy jeśli chcemy nadać omletowi posmak grzybowy, dodajemy chłodny ryż i mieszamy. Wlewamy masę do zeszklonej cebulki i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Możemy włożyć do piekarnika i zapiec górę lub przełożyć za pomocą pokrywki odwracając frittatę na drugą stronę. Dosmażamy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy i posypujemy natką.

Komentarze

Podobne przepisy