BISZKOPTOWA SZACHOWNICA

4.5 (188 ocen)

  • Średni

Moja mama dawno dawno temu robiła placek o nazwie "szachownica". Niestety zeszyt z przepisami przepadł, ale ja postanowiłam zrobić swoją wersję - wszystkim smakuje. Nie jest "ciężki" bo to biszkopt :)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jaja świeże: 9 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 3 łyżki
    - budyń śmietankowy: 2 łyżki
    MASA:
    - masa ajerkoniakowa: 1 opakowanie
    - schłodzone mleko: 300 mililitrów
    DEKORACJA:
    - kolorowa posypka: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy.Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie łączymy mieszając.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części - mniej więcej równe. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej budyń śmietankowy. Mieszamy.
  • 3. Gotowe masy wylewamy do wyłożonych papierem dużych keksówek (ok. 35 cm długości). Co prawda biszkopt piecze się krótko, ale ponieważ jest on rozłożony na stosunkowo małej powierzchni, a wyrosnąć ma wysoki, pieczemy w temp. 170-180^C przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  • 4. Upieczone i wystudzone ciasta, przekrawamy na pasy czyli wzdłuż i w poprzek po 2 cięcia. Ma nam powstać 9 pasów ciasta z jednej formy (czyli łącznie 18)
  • 5. Ja zaproponowałam użycie gotowej masy z torebki. Potrzebowałam do niej tylko 300 ml mleka. Trzeba zmiksować mleko z proszkiem z torebki, aby otrzymać masę. Oczywiście masę można wykonać samemu - dowolną. To nawet wskazane.
  • 6. Każdy z pasów ciasta smarujemy masą. Zaczynamy od dolnej warstwy - smarujemy brzegi tak, żeby połączyć trzy pasy (kolorami na przemian np. C+B+C) w jedną całość - szerokości pierwotnej. Na tę warstwę smarujemy solidnie masą i układamy kolejną warstwę stosując tę samą taktykę, ale ciasta układając odwrotnie kolorami. czyli B+C+B. Znów smarujemy solidnie masą i układamy trzecią warstwę. Można kłaść po 4 pasy na dole i 4 do góry, ale wtedy jeden kawałek ciasta jest dość duży, dlatego proponuję 3x3.
  • 7. Wierzch ciasta pokrywamy resztą masy i posypujemy kolorową posypką. Można również polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Dekoracja to już inwencja twórcza każdego osobiście.
  • 8. Z pozostałych pasów ciasta układamy drugi placek dokładnie tak samo...albo...albo tak jak ja czasem z pozostałych placów robię kokoski. Kroję pasy ciasta na mniej więcej równe kwadraty. Maczam je dookoła w roztopionej czekoladzie i obtaczam w kokosowych wiórkach. POLECAM
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować