Pyszne ciasto z dużą warstwą kremu na bazie śmietany kremówki i budyniu, całość przełamana wilgotnymi paskami biszkoptowymi. Całość tworzy zgrany duet.
Ciasto ,,szachownica,, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec ciasto jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu przekroić na dwa placki cienki -podstawa ciasta i grubszy -pokroić w paski o szerokości ok.1 cm.
2.Na mleku ugotować budyń i dodać 3 lyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodająć 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Połączyć z przestudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać.
3.Przelożenie Ciasta: placek cienki-1/2 masy białej - paski biszkoptu ciemnego ułożone w odległości 1 cm - wypełnienie wolnych przestrzeni masą białą - paski biszkoptu ciemnego ułożone na warstwie masy białej w odległości 1 cm - 1/2 masy białej wypelniającej wolną przestrzeń. Wierzch wyrównać masą i zetrzeć na tarce czekoladę. Schłodzić.
Komentarze