Ciasto ,,Szachownica,,

4.5 (165 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Pyszne ciasto z dużą warstwą kremu na bazie śmietany kremówki i budyniu, całość przełamana wilgotnymi paskami biszkoptowymi. Całość tworzy zgrany duet.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki
    6 jajek
    5 łyżek wody
    1 szklanka cukru
    12 łyżek oleju rzepakowego
    2 1/2 łyżki kakao
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa biała:
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    6 łyżeczek żelatyny
    1/2 l śmietany kremówki
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    4 kostki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasto ,,szachownica,, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec ciasto jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu przekroić na dwa placki cienki -podstawa ciasta i grubszy -pokroić w paski o szerokości ok.1 cm.
  • 2. Na mleku ugotować budyń i dodać 3 lyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodająć 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Połączyć z przestudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Przelożenie Ciasta: placek cienki-1/2 masy białej - paski biszkoptu ciemnego ułożone w odległości 1 cm - wypełnienie wolnych przestrzeni masą białą - paski biszkoptu ciemnego ułożone na warstwie masy białej w odległości 1 cm - 1/2 masy białej wypelniającej wolną przestrzeń. Wierzch wyrównać masą i zetrzeć na tarce czekoladę. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować