Domowe praliny i batoniki Bounty

  • wyświetlono: 1101 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

pierwszy raz zrobiłam je 5 lat temu. Rewelacyjne! Moje dzieci je pochłaniają a mi serce rośnie kiedy na to patrzę :-)

mamade188
  • 30min

Składniki

200 g wiórków kokosowych, 2 szklanki cukru pudru, 100 ml śmietanki 30% i 70 g masła. Oprócz tego 2 tabliczki mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe praliny i batoniki Bounty

  • 1. Śmietankę i masło podgrzewamy do momentu aż masło się całkiem rozpuści. Cukier puder i wiórki mieszamy ze sobą w większej misce. Dodajemy lekko przestudzoną śmietankę. Mieszamy razem do uzyskania masy – nie gnieciemy! To nie ma być jednolita masa – wiecie przecież jak batoniki bounty wyglądają :-)
  • 2. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby masa stężała.Następnie wyjmujemy i formujemy. Można formować tradycyjne batoniki lub pralinki. Ja preferuję pralinki. Dlaczego? Na przyjęciach np. są poręczniejsze. Łatwiej wziąć pralinkę na jeden kęsik niż batonika. Poza tym ładnie też wyglądają na paterze obok ciasta. Do formowania pralinek można używać foremek silikonowych. Polecam te na czekoladki. Dlaczego? Są elastyczniejsze niż te do lodu i łatwiej wyjmować gotowe pralinki. Można je wcześniej zwilżyć wodą. Nie będą przywierać.Od nas zależy jaką formę przybiorą nasze batony czy pralinki. W końcu to domowe słodkości a nie wyrób fabryczny.Teraz uformowane batoniki wkładamy znów do lodówki by masa była zwarta kiedy będziemy ją polewać czekoladą.

  • 3. Czekoladę kruszymy i albo w kąpieli wodnej albo z odrobiną mleka roztapiamy. Ma być po prostu płynna.Gorącą czekoladą polewamy z każdej strony batoniki i pralinki. Dobrze jeśli mamy taką specjalną kratkę z której ściekać będzie nadmiar czekolady. Jeśli nie – a ja nie mam, można sobie poradzić i bez tego, używając np wykałaczek lub wrzucać do czekolady a wyjmować widelcem…Ważna uwaga! Czekolada musi być gorąca więc trzeba ją co jakiś czas podgrzewać, a batoniki schłodzone więc możemy wyjmować z lodówki po kilka a nie cała partię.Oblane batoniki schładzamy w lodówce. W ogóle powinniśmy je trzymać w lodówce. Mogą tak leżeć kilka dni…o ile wytrzymają :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciebatonikipralinkibountykokosowedomowe

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe praliny kokosowe ala Raffaello

Dodane przez: anamarisworld

Domowe praliny kokosowe ale Raffaello

Domowe kuleczki kokosowe ala Raffaello....

batoniki  zryżem preparowanym

Dodane przez: majka190382

DOMOWE BATONIKI

Niczym nie ustepują miejsca kupnym,...

Bounty

Dodane przez: karinzgr

Domowe Bounty

Są przepyszne. Polecam !

PRALINA

Dodane przez: zajączek

PRALINA

Ciasto dla bardzo zapracowanych...

Domowy batonik Nesquik

Dodane przez: xjustynka89x

Domowe batoniki Nesquik

Lubię batoniki musli, nesquik,...

Batoniki musli.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowe batoniki musli

Chrupiące,domowe,najlepsze.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE