Pyszny sernik który pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Przepis na murzynek:
3 duże lub 4 małe jajka
2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Serowa:
1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub jak w moim przypadku wiaderkowy - polecam Piątnice
5 jajek
150 gr masła
3/4 szkl cukru pudru lub 1 szkl jeśli lubicie bardziej słodki sernik
zapach waniliowy lub pomarańczowy - jeśli lubimy
Polewa Czekoladowa:
200 gr deserowej czekolady
50 gr masła
Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem i mieszamy całość szpatułką. Wylewamy na blaszkę o wym. 24 x 36 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stop przez 25-30 min.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy.
2.Masło ucieramy razem z połowa cukru ze szklanki (cukier dzielimy sobie tak aby zostało nam go trochę tez do utrwalenia białek).
2. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Następnie dodajemy partiami ser i ucieramy.
3. Białka ubijamy ze szczypta soli, pamiętając aby pod koniec ubijania dodać resztę cukru która utrwali piane.
4. Ubitą piane delikatnie mieszamy z masa serową.
5. Blaszkę w której piekliśmy murzynka wykładamy nowym papierem do pieczenia. wkładamy do niego murzynka i kroimy go na paski. Wyjmujemy co drugi pasek i w to miejsce wlewamy masę serową.
3.6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy.
Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 50-60 min.
Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko studzimy ja i polewamy sernik. Możemy go obsypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze