Sernik szachownica

4.69 (201 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Staram się więc przygotowywać różne jego wersje. Tutaj w połączeniu z ciastem murzynkowym z dodatkiem dżemu z owoców leśnych. Pycha!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    3 łyżki dżemu z owoców leśnych
    2 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka mleka

    Masa serowa:
    1,5 kg twarogu sernikowego
    200 g masła
    8 jajek
    1 i 3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    3 budynie śmietankowe
Wystaw ocenę:

4.69 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik szachownica 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę, kakao oraz sodę a na koniec mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łopatki. Masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i kroimy po skosie na paski i szerokości ok. 2 cm.
  • 2. Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami ser i budynie i dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą serową za pomocą łopatki.
  • Sernik szachownica 3. Do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy co drugi pasek ciemnego ciasta.
  • Sernik szachownica 4. Przestrzenie między paskami ciemnego ciasta wypełniamy masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa układamy pozostałe paski ciemnego ciasta.
  • Sernik szachownica 5. W wolne przestrzenie wlewamy pozostałą masę serową. Odrobina masy pokrywamy także paski ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą i kroimy w kwadraty. Smacznego :)

Porady

Ciasto murzynkowe można pokroić w poziome paski. Wtedy gotowy sernik najlepiej kroić po skosie. Używam kakao naturalne, które jest łagodniejsze niż extra ciemne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować