Biszkoptowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piec 30 – 40 minut w temp. 180 stopni.
2.6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w ½ szklanki wody. Ugotować budyń na mleku. Po zdjęciu z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać i przestudzić. Ubić śmietanę z cukrem, dodając 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody. Do masy śmietanowej dodać budyń i delikatnie wymieszać.
3.Biszkopt po upieczeniu przekroić na 2 placki – cieńszy i grubszy. Cieńszy jest podstawą ciasta. Grubszy placek pokroić na 7 pasków. Podstawę, jak i paski skropić alkoholem. Na placek cienki wyłożyć trochę masy, aby go przykryć, a następnie ułożyć 4 paski ciemnego biszkoptu. Pomiędzy przestrzenie między paskami wyłożyć połowę pozostałej masy. Następnie na tej warstwie ułożyć pozostałe 3 paski (w miejscach, gdzie pod spodem jest tylko masa), a przestrzenie między nimi wypełnić drugą połową masy. Posypać kakao. Wstawić do lodówki.
Porady
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy zwilgotnieje.
Komentarze