Marynowane grzyby

  • wyświetlono: 395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W tym roku wysyp grzybów jest wręcz nieziemski! Mam już mrożone, mam suszone, robiłam sosy, zupy, zupy kremy, dodatki do makaronu, ale marynowane dopiero robię teraz kiedy już wszystko co mogłam z grzybami zrobiłam.

mamade188
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Grzyby leśne - około 0,5 - 1 kg, 20 ml octu spirytusowego 10%, 0,5 l wody, liście laurowe, 1 marchew, pieprz ziarnisty, gorczyca, 1 duża cebula, ziele angielskie, sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane grzyby

  • grzyby1. Do marynowania najlepsze są maślaki , podgrzybki i borowiki. Świetnie sprawdzą się grzyby małe ponieważ ładniej wyglądają i szybciej się zamarynują.
  • obgotoywanie2. Grzyby należy porządnie oczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń tj liście, ziemia, igliwie itp. Po oczyszczeniu grzyby myjemy pod bieżącą wodą, ale krótko a następnie wrzucamy na osolony wrzątek na około 7 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę octu (około 1 łyżkę na 1 litr wody) albo łyżeczkę kwasku cytrynowego. Dzięki temu grzyby nie stracą ewentualnego koloru podczas obgotowywania.
    Po obgotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na durszlak gdzie intensywnie spłukujemy z grzybów osad, pianę...które mogą pojawić się podczas gotowania. Płuczemy zimną wodą! Tym samym hartujemy grzyby.
  • marynata3. W czasie kiedy grzyby nam się obgotowują przygotowujemy marynatę. Do wody dodajemy ocet i przyprawy - pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól i trochę gorczycy. Ilości poszczególnych ziół dodajemy według uznania.
  • grzybki marynowane4. Cebulę kroimy na talarki, marchew również. Nie każdy lubi marchew w marynowanych grzybach więc nie trzeba jej dodawać, my bardzo lubimy chrupką kwaśnawą marchewkę z zalewy więc dodaję ją zawsze. Na dno wyparzonych słoiczków wsypuję około 0,5 łyżeczki gorczycy, układam krążki cebuli, dodaję kilka plastrów marchwi i wykładam słoik grzybami. Na wierzch znów trochę cebuli i marchwi. Następnie gorącą (wrzącą zalewą) wypełniam słoiczek, wycieram brzegi do sucha i również dobrze osuszoną nakrętką zamykam słoik.
  • 5. Niektórzy tak przygotowane słoiczki poddają pasteryzacji. Moja mama np robi to trzykrotnie. Ja nie pasteryzuję grzybów. Zamykam słoik z wrzącą zalewą octową i odwracam słoik do góry denkiem. Grzyby po trzykrotnej pasteryzacji są bardzo "ciapkowate" ale lżejstrawne. Bez pasteryzacji grzyby są nie mniej smaczne ale ich konsystencja jest dużo estetyczniejsza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

maślakimarynowane grzybymarynatagrzyby w zalewie octowej
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-02mayqa

Dodane przez: paolineczka

Tradycyjne grzyby marynowane

Tradycja to podstawa. Tak przygotowała...

Grzyby marynowane

Dodane przez: danusia19671

Grzyby marynowane

Małe grzybki marynuję z ogonkami

Grzyby marynowane

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Byłam wczoraj w lesie i nazbierałam...

image-0s08ytu

Dodane przez: Di bloguje

Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

Jest to przepis uniwersalny, który...

Marynowane grzyby leśne

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki

Uwielbiam spacery po lesie, o każdej...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Marynowane grzyby z papryką

Wspaniałe , marynowane grzyby leśne....