Można przygotować bez kiełbasy jako danie wegetariańskie lub dodatek warzywny :)
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
50 g kiełbasy
ząbek czosnku
1 marchewka
liść laurowy i ziele angielskie
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 - 3 cukinie (zielone i żółte lub tylko w jednym kolorze)
500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub koncentrat pomidorowy
Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni podgrzać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażyć.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę (obraną i startą na tarce o większych oczkach). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku, podsmażać przez ok. 3 minuty.
Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez ok. 1 godzinę, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować przez około 10 minut pod przykryciem.
Komentarze