Bigos z cukinii

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Można przygotować bez kiełbasy jako danie wegetariańskie lub dodatek warzywny :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
    1 cebula
    50 g kiełbasy
    ząbek czosnku
    1 marchewka
    liść laurowy i ziele angielskie
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    2 - 3 cukinie (zielone i żółte lub tylko w jednym kolorze)
    500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni podgrzać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażyć.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę (obraną i startą na tarce o większych oczkach). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku, podsmażać przez ok. 3 minuty.
    Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez ok. 1 godzinę, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
    Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować przez około 10 minut pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować