Bigos z cukinii

4.5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczny pomysł na szybkie, lekkie danie w sezonie na świeże warzywa. Tak przygotowane danie jednogarnkowe możemy podać z ryżem lub pieczywem.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pętka podwędzanej kiełbasy (ok.300 g)
    1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
    3 średnie cukinie
    4 pomidory
    1 cebula
    biała część mniejszego pora
    2 średnie marchewki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    słodka i ostra papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyj, pozbaw błonek, pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki i razem z kurczakiem podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka.
  • Bigos z cukinii 2. Cebulę posiekaj. Pora i cukinię umyj i pokrój w pół plasterki. Marchewkę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na małym ogniu, mieszając ok.10 minut.
  • 3. Po tym czasie podsmażone warzywa przełóż do garnka z mięsem. Dodaj zalane wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Całość zalej szklanką wrzątku. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem kolejne 15-20 minut, aż warzywa lekko się rozgotują. Pod koniec gotowania, danie wymieszaj z przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę całość podduś na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z cukinii

To może cię zainteresować