Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyj, pozbaw błonek, pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki i razem z kurczakiem podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka.
2.Cebulę posiekaj. Pora i cukinię umyj i pokrój w pół plasterki. Marchewkę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na małym ogniu, mieszając ok.10 minut.
3.Po tym czasie podsmażone warzywa przełóż do garnka z mięsem. Dodaj zalane wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Całość zalej szklanką wrzątku. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem kolejne 15-20 minut, aż warzywa lekko się rozgotują. Pod koniec gotowania, danie wymieszaj z przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę całość podduś na małym ogniu.
Komentarze