Bezglutenowy chleb gryczany

0 (0 ocen)

  • 53 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb na bazie kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem czarnuszki i ziaren.

  • 53 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
    woda
    2 łyżki czarnuszki
    1 szklanka ziaren: słonecznik, złoty len, siemię lniane w dowolnych proporcjach
    1 płaska łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Bezglutenowy chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalej wodą tak, aby ją w minimalny sposób pokrywała. Początkowo kasza mocno chłonie wodę, którą trzeba uzupełnić, jednak nie można wlewać jej zbyt dużo. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin.
    Kaszę zmiksuj razem z solą.
    Dodaj czarnuszkę oraz ziarna i wymieszaj łopatką lub dużą łyżką.
    Masę przełóż do foremki keksowej o długości około 20 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
    Piecz w temperaturze 200°C około 50 minut. Wyjmij. Studź na kratce.

Porady

Chleb trzeba przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść w ciągu 2-3 dni, ponieważ szybko się psuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować