Bezglutenowy chleb gryczany

  • wyświetlono: 151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chleb na bazie kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem czarnuszki i ziaren.

Cafe Babilon
  • 15 porcje
  • 3180min
  • Łatwy

Składniki

500 g kaszy gryczanej niepalonej
woda
2 łyżki czarnuszki
1 szklanka ziaren: słonecznik, złoty len, siemię lniane w dowolnych proporcjach
1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Bezglutenowy chleb gryczany

  • 1. Kaszę zalej wodą tak, aby ją w minimalny sposób pokrywała. Początkowo kasza mocno chłonie wodę, którą trzeba uzupełnić, jednak nie można wlewać jej zbyt dużo. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin.
    Kaszę zmiksuj razem z solą.
    Dodaj czarnuszkę oraz ziarna i wymieszaj łopatką lub dużą łyżką.
    Masę przełóż do foremki keksowej o długości około 20 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
    Piecz w temperaturze 200°C około 50 minut. Wyjmij. Studź na kratce.

Porady

Chleb trzeba przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść w ciągu 2-3 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kasza gryczanachlebbezglutenowygryczany

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Dodane przez: Kloruś

Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Chleb z tego przepisu bardzo łatwo...

Chleb bezglutenowy

Dodane przez: AnkaFiranka

Bezglutenowy chleb z marchewką

Chleb z tego przepisu smakuje wybornie...

Chleb bezglutenowy 7 ziaren

Dodane przez: Goszka

Chleb bezglutenowy 7 ziaren

Bardzo zdrowy, bezglutenowy i nafaszerowany...

image-15neqjn

Dodane przez: KuchniaPoli

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Dodane przez: kasia_m86

Chleb gryczany

Chrupiący chlebek z kaszą gryczaną,...

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Dodane przez: Kloruś

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez...

Kasza gryczana niepalona, woda...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE