Bezglutenowy chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zalej wodą tak, aby ją w minimalny sposób pokrywała. Początkowo kasza mocno chłonie wodę, którą trzeba uzupełnić, jednak nie można wlewać jej zbyt dużo. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin.
Kaszę zmiksuj razem z solą.
Dodaj czarnuszkę oraz ziarna i wymieszaj łopatką lub dużą łyżką.
Masę przełóż do foremki keksowej o długości około 20 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Piecz w temperaturze 200°C około 50 minut. Wyjmij. Studź na kratce.
Porady
Chleb trzeba przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść w ciągu 2-3 dni, ponieważ szybko się psuje.
Komentarze