Chleb gryczany bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Wymieszać wszystkie suche składniki razem. Mąkę gryczaną kupiłam, a jaglaną zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną w elektrycznym młynku do kawy.
• Do suchych składników wlewać wodę cały czas miksując masę na wolnych obrotach.
• Ciasto na chleb wlać do dwóch małych jednorazowych keksówek napełniając je do połowy. Przykryć drugą keksówką i wstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st.C.
• Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 st.C i piec przez 50 minut.
Porady
Chleb bezglutenowy powinno się piec pod przykryciem, bomatendencję do wysychania ze względu na brak glutenu. Ja przykryłam podczas pieczenia drugą keksówką.
Komentarze