Bezglutenowa szarlotka z dżemem truskawkowym

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bezglutenowe kruche ciasto? To możliwe i na prawdę pyszne. Szarlotka w niczym nie ustępuje tradycyjnej, jest po prostu przepyszna, a jej przygotowanie to nic trudnego. Polecam do filiżanki popołudniowej kawy, na wszelkie uroczystości i rodzinne spotkania. Smakuje obłędnie!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    -250 g mąki ryżowej
    -250 g mąki kukurydzianej
    -200 g masła
    -2 duże jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Nadzienie:
    -2 kg jabłek
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki cukru trzcinowego
    -1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    -1 słoiczek ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy)
    -1 płaska łyżeczka kaszy manny+do wysypania formy
    -tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Bezglutenowa szarlotka z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Obie mąki, cukry, sól i proszek do pieczenia wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy siekaczką lub nożem aż masło będzie w drobniutkich kawałeczkach. Robimy kopczyk i wbijamy jajka.
  • 2 2. Zagniatamy dokładnie jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, w proporcji 3/4 do 1/4. Formujemy kule i zawijamy je w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek, mniejszą- do zamrażarki.
  • 3 3. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy jabłka, zasypujemy cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Smażymy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blachę o średnicy 24/36 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną. Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą manną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut aby lekko się podpiekło.
  • 4 4. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i smarujemy równomiernie dżemem. Następnie równomiernie wykładamy jabłka. Wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na wierzch równomiernie na tarce o grubych oczkach. Ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować