Ciasto zachwycające swoją prostotą. Kruche, mocno maślane z mnóstwem borówek amerykańskich. Jest tak pyszne, że nie da się poprzestać na jednym kawałku, uzależnia! Świetnie sprawdzi się przy każdej okazji, czy na rodzinnym pikniku.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
-250 g zimnego masła
-3 duże jajka
-2 szklanki mąki ryżowej
-1 szklanka mąki kukurydzianej
-0,5 szklanki tapioki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
Owoce:
-1 kg borówki amerykańskiej
Dodatkowo:
-bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Ciasto kruche z borówkami (wersja bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki, cukier i proszek do pieczenia wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy siekaczką, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopiec, wbijamy jajka i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4. Formujemy kule i zawijamy je folią spożywczą. Obie kule ciasta wkładamy do zamrażarki.
2.Po 30 minutach wyjmujemy większą kulę. Rozwałkowujemy. Ciastem wylepiamy blachę do pieczenia o wymiarach 24x36 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie lekko posypujemy ciasto bułką tartą i nakłuwamy widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia.
3.Wykładamy równomiernie borówki.
4.Wyjmujemy z zamrażarki pozostałe ciasto i ścieramy na wierzch owoców na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Komentarze