Ciasto kruche z borówkami (wersja bezglutenowa)

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto zachwycające swoją prostotą. Kruche, mocno maślane z mnóstwem borówek amerykańskich. Jest tak pyszne, że nie da się poprzestać na jednym kawałku, uzależnia! Świetnie sprawdzi się przy każdej okazji, czy na rodzinnym pikniku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    -250 g zimnego masła
    -3 duże jajka
    -2 szklanki mąki ryżowej
    -1 szklanka mąki kukurydzianej
    -0,5 szklanki tapioki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 szklanki cukru

    Owoce:
    -1 kg borówki amerykańskiej

    Dodatkowo:
    -bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Ciasto kruche z borówkami (wersja bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąki, cukier i proszek do pieczenia wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy siekaczką, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopiec, wbijamy jajka i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4. Formujemy kule i zawijamy je folią spożywczą. Obie kule ciasta wkładamy do zamrażarki.
  • 2 2. Po 30 minutach wyjmujemy większą kulę. Rozwałkowujemy. Ciastem wylepiamy blachę do pieczenia o wymiarach 24x36 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie lekko posypujemy ciasto bułką tartą i nakłuwamy widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia.
  • 3 3. Wykładamy równomiernie borówki.
  • 4 4. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałe ciasto i ścieramy na wierzch owoców na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować