"Tatar" smażony z jajkiem w środku

  • wyświetlono: 6025 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prawdziwego nigdy nie jadłam, podobno jest bardzo smaczny i oczywiście do jego przygotowania używa się surową polędwicę wołową i żółtko. Postanowiłam spróbować połączyć te dwa składniki z obróbką cieplną i oto mój rezultat. Danie jest szybkie, ciekawe i smaczne.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 20min

Składniki

Tatar smażony

SKŁADNIKI: 4-6 sztuk; czas przygotowania 20 minut


ok.1 kg mięsa mielonego wołowego 1 kl. lub 70% chudej wołowiny i 30% wieprzowiny
1 cebula drobno pokrojona lub szczypiorek
łyżka musztardy
sól, pieprz mielony, sos sojowy


4 duże jaja lub 6 mniejsze
kilka kostek lodu
surowe jajko
mąka pszenna
bułka tarta
2 łyżki startego sera parmezanu
0,5 l oleju
woda do gotowania i ostudzenia jaj





Sposób przygotowania przepisu:

"Tatar" smażony z jajkiem w środku

  • 1. Do przygotowania tego dania, bardzo ważne jest prawidłowe ugotowanie jaj. Jeśli ten etap wykonamy niedokładnie, jajka po usmażeniu tatara będą w środku twarde. W ugotowaniu jaj pomoże nam zegarek, a do szybkiego ostudzenia, woda z lodem.
    Jajka, żeby podczas gotowania nam nie pękły, powinny być o temperaturze pokojowej, a do wody, w której będą gotowane należy dodać łyżeczkę soli i trochę octu.
    Do wrzątku na łyżce ostrożnie włożyć jajka i od chwili ponownego zawrzenia wody, z zegarkiem w ręku gotować tylko 4 minuty. Jaja ugotowane po tym czasie chłodzimy w misce z lodowatą wodą.
  • 2. Mięso wymieszać w misce z drobno posiekaną cebulą lub szczypiorem i doprawić przyprawami.
    Przygotować panierkę tj:
    Na trzech różnych talerzykach przygotować roztrzepane jajko, mąkę i bułkę wymieszaną z parmezanem.
    Ugotowane jajka na miękko delikatnie obrać, uważając żeby nie pękły.
    Następnie mięso mielone podzielić na 4-6 części. Z każdej uformować kulę i lekko spłaszczyć.
    Obrane jajko obtoczyć w mące, włożyć w środek spłaszczonej kuli i delikatnie otulić jajko.
    Każdą faszerowaną kulę oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć z bułce tartej z serem.
  • 3. W szerokim rondelku lub w wysokiej patelni rozgrzać olej.
    Smażyć kule mięsa na złoty kolor ok. 1,5 minuty z każdej strony.
    Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
    Podawać jeszcze gorące.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatajajatatardanie_mięsneDanie_smażone

Komentarze

Podobne przepisy

kieszonki

Dodane przez: wisienka_24

Chrupiące kieszonki z niespodzianką w środku.

Potrawa jest prosta w wykonaniu...

Kotlet mielony z jajkiem a'la tatar.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kotlet mielony z jajkiem a'la tatar

Kotlet mielony z jajkiem a'la tatar.

ryż smażony z jajkiem

Dodane przez: agf11

Ryż smażony z jajkiem

Danie dla miłośników ryżu, choć...

zapiekane gołabki

Dodane przez: bella81

zapiekane gołąbki z kapustą w środku

Za tymi gołąbkami przepadają wszyscy...

w przekroju

Dodane przez: Kasja1986

panierowana cukinia z niespodzianką w środku

Pikantna cukinia dzięki dodatkowi...

Ryż smażony z jajkiem i łososiem

Dodane przez: czarrna

Ryż smażony z jajkiem i łososiem

Kuchnia orientalna tym razem w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE