"Tatar" smażony z jajkiem w środku

4.5 (184 ocen)

  • 20 min

Prawdziwego nigdy nie jadłam, podobno jest bardzo smaczny i oczywiście do jego przygotowania używa się surową polędwicę wołową i żółtko. Postanowiłam spróbować połączyć te dwa składniki z obróbką cieplną i oto mój rezultat. Danie jest szybkie, ciekawe i smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • Tatar smażony

    SKŁADNIKI: 4-6 sztuk; czas przygotowania 20 minut


    ok.1 kg mięsa mielonego wołowego 1 kl. lub 70% chudej wołowiny i 30% wieprzowiny
    1 cebula drobno pokrojona lub szczypiorek
    łyżka musztardy
    sól, pieprz mielony, sos sojowy


    4 duże jaja lub 6 mniejsze
    kilka kostek lodu
    surowe jajko
    mąka pszenna
    bułka tarta
    2 łyżki startego sera parmezanu
    0,5 l oleju
    woda do gotowania i ostudzenia jaj





Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tatar

"tatar" smażony z jajkiem w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania tego dania, bardzo ważne jest prawidłowe ugotowanie jaj. Jeśli ten etap wykonamy niedokładnie, jajka po usmażeniu tatara będą w środku twarde. W ugotowaniu jaj pomoże nam zegarek, a do szybkiego ostudzenia, woda z lodem.
    Jajka, żeby podczas gotowania nam nie pękły, powinny być o temperaturze pokojowej, a do wody, w której będą gotowane należy dodać łyżeczkę soli i trochę octu.
    Do wrzątku na łyżce ostrożnie włożyć jajka i od chwili ponownego zawrzenia wody, z zegarkiem w ręku gotować tylko 4 minuty. Jaja ugotowane po tym czasie chłodzimy w misce z lodowatą wodą.
  • 2. Mięso wymieszać w misce z drobno posiekaną cebulą lub szczypiorem i doprawić przyprawami.
    Przygotować panierkę tj:
    Na trzech różnych talerzykach przygotować roztrzepane jajko, mąkę i bułkę wymieszaną z parmezanem.
    Ugotowane jajka na miękko delikatnie obrać, uważając żeby nie pękły.
    Następnie mięso mielone podzielić na 4-6 części. Z każdej uformować kulę i lekko spłaszczyć.
    Obrane jajko obtoczyć w mące, włożyć w środek spłaszczonej kuli i delikatnie otulić jajko.
    Każdą faszerowaną kulę oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć z bułce tartej z serem.
  • 3. W szerokim rondelku lub w wysokiej patelni rozgrzać olej.
    Smażyć kule mięsa na złoty kolor ok. 1,5 minuty z każdej strony.
    Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
    Podawać jeszcze gorące.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować