Barszcz z purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy, buraki kroimy w kostkę. 1/3 marchewki ścieramy, pozostałą kroimy w kostkę. Listki kopru odkładamy. Pół bulwy ścieramy na tarce, resztę siekamy. Starte warzywa skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Cebulę smażymy w dużym garnku na oliwie ok. 5 minut. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, posiekany koper i smażymy 3 minuty. Wlewamy wywar i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy.
3.Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Miksujemy, wlewając mleko. Dodajemy jogurt, marchewkę, koper i posiekane dymki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki z jogurtem wykładamy na talerze. Wlewamy gorącą zupę, dekorujemy kleksem jogurtu i listkami kopru.
Komentarze