Barszcz z purée ziemniaczanym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłany przez I. Grummich

  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki: 50 dekagramów
    - marchewka: 1 sztuka
    - koper włoski: 20 dekagramów
    - oliwa: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 0.5 łyżki
    - ziemniaki: 30 dekagramów
    - wywar z warzyw: 1 litr
    - cebula dymka: 2 sztuki
    - sól (doprawić do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - pieprz (doprawić do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - mleko: 125 mililitrów
    - jogurt naturalny: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz z purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, buraki kroimy w kostkę. 1/3 marchewki ścieramy, pozostałą kroimy w kostkę. Listki kopru odkładamy. Pół bulwy ścieramy na tarce, resztę siekamy. Starte warzywa skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Cebulę smażymy w dużym garnku na oliwie ok. 5 minut. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, posiekany koper i smażymy 3 minuty. Wlewamy wywar i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy.
  • 3. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Miksujemy, wlewając mleko. Dodajemy jogurt, marchewkę, koper i posiekane dymki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki z jogurtem wykładamy na talerze. Wlewamy gorącą zupę, dekorujemy kleksem jogurtu i listkami kopru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować