Barszcz z purée ziemniaczanym

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i gotowania. Razem z mężem prowadzimy blog kulinarny i lubimy podróżować.

Składniki:

  • ● 50 dag buraków
    ● cebula
    ● duża marchewka
    ● ok. 20 dag kopru włoskiego
    ● łyżka oliwy
    ● 1/2 łyżki soku z cytryny
    ● 30 dag ziemniaków
    ● 1 l wywaru z warzyw
    ● 2 dymki
    ● sól
    ● pieprz
    ● 125 ml mleka
    ● 4 łyżki jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz z purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, buraki kroimy w kostkę. 1/3 marchewki ścieramy, pozostałą kroimy w kostkę. Listki kopru odkładamy. Pół bulwy ścieramy na tarce,
    resztę siekamy. Starte warzywa skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Cebulę smażymy w dużym garnku na oliwie ok. 5 minut. Do dajemy buraki, pokrojoną marchewkę, posiekany koper i smażymy 3 minuty. Wlewamy
    wywar i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy.
  • 3. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Miksujemy, wlewając mleko. Dodajemy jogurt, marchewkę, koper i posiekane dymki. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Ziemniaki z jogurtem wykładamy na talerze. Wlewamy gorącą zupę, dekorujemy kleksem jogurtu i listkami kopru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować