Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i gotowania. Razem z mężem prowadzimy blog kulinarny i lubimy podróżować.
Składniki:
● 50 dag buraków
● cebula
● duża marchewka
● ok. 20 dag kopru włoskiego
● łyżka oliwy
● 1/2 łyżki soku z cytryny
● 30 dag ziemniaków
● 1 l wywaru z warzyw
● 2 dymki
● sól
● pieprz
● 125 ml mleka
● 4 łyżki jogurtu naturalnego
Barszcz z purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy, buraki kroimy w kostkę. 1/3 marchewki ścieramy, pozostałą kroimy w kostkę. Listki kopru odkładamy. Pół bulwy ścieramy na tarce,
resztę siekamy. Starte warzywa skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Cebulę smażymy w dużym garnku na oliwie ok. 5 minut. Do dajemy buraki, pokrojoną marchewkę, posiekany koper i smażymy 3 minuty. Wlewamy
wywar i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy.
3.Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Miksujemy, wlewając mleko. Dodajemy jogurt, marchewkę, koper i posiekane dymki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki z jogurtem wykładamy na talerze. Wlewamy gorącą zupę, dekorujemy kleksem jogurtu i listkami kopru.
Komentarze