Grillowane macki ośmiornicy na purée ziemniaczanym

4.8 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Grillowane macki ośmiornicy doskonale komponują się z purée ziemniaczanymi i duszoną kolorową marchewką. Tak podane danie wygląda elegancko, ale też pysznie smakuje.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • na każdą osobę 1-2 zblanszowane macki ośmiornicy
    olej rzepakowy
    pieprz kolorowy
    sól morska ziołowa

    purée:
    1 kg ziemniaków
    150 g masła
    200 ml kwaśnej śmietany
    sól morska
    gałka muszkatołowa
    pieprz kolorowy

    duszona marchewka:
    marchewka żółta
    marchewka pomarańczowa
    2 łyżki masła
    łyżeczka miodu
    sól morska
    pieprz kolorowy
    sok z cytryny

    do posypania koperek i szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Grillowane macki ośmiornicy na purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Purée:
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki przecieramy. Dodajemy do nich masło i gałkę muszkatołową, mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym.

    Duszona marchewka:
    Marchewki kroimy w krótką zapałkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, wstępnie solimy i wlewamy 150 ml wody. Gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ośmiornica:
    Macki ośmiornicy skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą ziołową i pieprzem kolorowym. Grilujemy 2-3 minuty z każdej strony.

    Na talerze wykładamy porcję purée, które posypujemy marchewką, koperkiem i szczypiorkiem. Wykładamy po jednej lub dwie macki na osobę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ośmiornica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować