Barszcz czerwony na żeberku z imbirem i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Barszcz czerwony jest jedną z naszych ulubionych zup. Wspaniale smakuje nie tylko z uszkami, ale także z pierogami, krokietami czy tłuczonymi ziemniakami. Wersja z dodatkiem imbiru i czosnku jest lekko pikantna i rozgrzewająca, w dodatku pełna witamin, idealna na zimowe chłody.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wywar:
    -1 żeberko wieprzowe o wadze ok. 0,5 kg
    -1/2 pęczka świeżego kopru
    -1 duża, biała cebula
    -5 ząbków czosnku
    -4-5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
    -1 duży burak czerwony
    -1 łyżeczka ziarenek pieprzu
    -3 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -2 l wody

    Pozostałe:
    -2 duże buraki czerwone
    -1/2 pęczka świeżego kopru
    -200 ml śmietany 18%
    -1/2 cytryny
    -2 łyżeczki cukru
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Barszcz czerwony na żeberku z imbirem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso dzielimy na 4-5 kawałków, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę i dodajemy obrany imbir, opaloną na palniku cebulę, buraka pokrojonego na 4-5 kawałków, ziele, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz obrane ząbki czosnku. Gotujemy półtorej godziny na wolnym ogniu.
  • 2. Po tym czasie wywar przecedzamy. Dodajemy do niego starte na dużych oczkach pozostałe buraki, połówkę cytryny (ze skórką), cukier i przyprawę uniwersalną. Gotujemy około 20 minut.
  • 3. Dodajemy śmietanę, energicznie mieszając zawartość garnka. Wyławiamy cytrynę, dodajemy drobno posiekany koper i doprawiamy zupę pieprzem według uznania, gotujemy jeszcze dwie minuty do połączenia smaków. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować